VISOR-forsider + logo

Nyhetsarkiv

Saker vi har hatt på forsida av viser.no – fra juni 2016 til desember 2018.
Artikler fra tidligere finner du på vårt gamle nyhetsarkiv.

 

[metaslider id=20988]

Forside viser.no i desember 2017

Leserundersøkelse

Viser.no har nettopp rundet 10 år, og jobber med store omlegginger til rett over nyttår 2018. Men vi vil gjerne høre hva dere lesere setter mest (eller minst) pris på. Så vi ber deg bruke 2 minutter på å svare på noen få avkryssinger i vår aller første leserundersøkelse!

Start i feltet nederst på skjermen. På mobil ser du lettest ved å legge telefonen sidelengs (Du kan bare svare én gang). Undersøkelsen avsluttes fredag kveld, så svar nå om du vil bli hørt!  
(–> OBS: Undersøkelsen er nå avsluttet!)

Mikael Wiehe

MIKAEL WIEHE på viseklubben Spelts høstprogram

Viseklubben Spelt i Tromsø varter i kjent stil opp med et imponerende program for høsten 2017. Mikael Wiehe trenger neppe nærmere introduksjon, i tillegg får du høre bl.a Trine Strand, Tom Roger Aadland, Tone Hulbækmo og Boknakaran. Les mer…

Introduserer: VISEKLUBBEN CHRISTIAN

Siden 12. Mai 2015 har Viseklubben Christian vært en realitet. Les mer om hvordan det er å være fast inventar i Kongsbergs kulturhus Energimølla her..

Viseklubbens leder, Trond Skarsten, røper også noen av klubbens framtidsambisjoner!

Gjensyn med fjorårets vinner av studiostipendet: Andy the Candy

Sørlandsartisten Andy the Candy/ Anders S. Fidje sendte inn en demo av singelen Vigelandsmafiaen som nådde helt til topps i Norsk Viseforums Studiostipend-konkurranse i 2016.

Du kan nå høre innspillingen av via ulike digitale strømmetjenester. Les hele saken..

Er det klima for å etablere et nytt Vestnorsk Viseforum?

Rapport vurderer mulighetene for et nytt Vestnorsk Viseforum.

På oppdrag fra Norsk Viseforum (NVF), har forsker og skribent Georg Arnestad undersøkt spørsmålet om mulig etablering av et Vestnorsk Viseforum. Nå lanserer vi Arnestads rapport Det vil vise seg: Norsk Viseforum – og eit muleg Vestnorsk Viseforum. «Tida er moden for å etablere eit berekraftig viseforum på Vestlandet. Men det kjem ikkje av seg sjølv. Utgreiinga drøftar utfordringar ein står overfor, og korleis ein best kan få til ei berekraftig drift og finansiering av eit Vestnorsk Viseforum”, skriver Arnestad i rapporten.  

Skjermbilde

DINGSEGUIDEN:

“Musikkopptak” – idéverktøy for nyfødte melodier

iPhone-eiere fikk i år en liten gave fra Apple – et notatverktøy for låtskrivere. Passer for deg som jobber med enkle rytmer i utbredte sjangere. Du fikk nettopp en bassist og trommeslager inn i den lille telefonen. Hvis du laster det ned, da. Les mer…

Anette GiljeHøstens tekstkonkurranse i bladet VISER

Bladet har denne gang fått inn 20 visetekster. Alle i Norden kan sende inn, så lenge teksten er på svensk, dansk eller norsk! Fristen er nå gått ut. Høstens tema er «Natt», og resultatet ser du i VISER nr 10 i november.

–> Se resultatet av vårens konkurranse i nr 9, da Anette Gilje (bildet) vant med teksten Før og nå.

Plateomslag Streets of LondonPt-petit: Streets of London, Paris and Oslo

Ralph McTell er en ruvende kulturskikkelse, og ikke bare i britisk visesang. I et halvt hundre år har han vært med de fleste steder der tekst og musikk i den lavmælte genren foredras. Hans «Streets of London» har i min bevissthet samme engelske status som «Calle Schewens vals» i Sverige, eller «Ne me quitte pas» i Frankrike.  Les mer…

Åpen munnSyng – og styrk immunforsvaret!

I disse forkjølelsestider: Flere nye undersøkelser viser at korsang har en hurtig og direkte effekt på den delen av kroppens immunforsvar som skal hindre at bakterier trenger inn (IgA-antistoff).

I en undersøkelse av korsangere ble det målt at produksjonen av IgA økte med 150% under prøvene og hele 240% under konserten.  Les mer…

Leganger: Gi meg merVideoer i Visekassa:

Nicolay Leganger: Gi meg MER en svært så bisarr fabel om Mannibal Hannibal, den siste av de sultne. Haakon Ellingsen: Orkaner og Fuglesang Ny LP våren 2017. Æ: Gammelt Regn Fra Endetidsbilda. Se dem, + en haug med andre videoer, i SHOWCASE/VISEKASSA.

NVF-logo til farget bakgrunnNorsk Viseforums landsmøte i Stavanger 25. mars: Årsrapporten og papirene finner du her.

Plakat

Få et RÆVSPARK av Norsk Viseforum!

I forbindelse med åpningen av Rockheims utstilling En vise er så mangt den 29. mars i Trondheim deler Norsk Viseforum ut årets Rævspark – et stipend på 30 000 kr. Det skal gi en lovende visesanger mulighet til å spille inn en EP og dra på turné for Østnorsk- og Nordnorsk Viseforum.

Juryen består av visesangerne Jørn Simen Øverli, Ellen Sofie Hovland, tekstforfatteren Ingvar Hovland og produsenten Trond Viggo Solås. Søknadsfrist: 18. februar. Les mer…

Jan Skogdal
Jan Skogdal, nyvalgt nestleder i Visekollektivet.

Visekollektivet: Politiske viser på en ny måte

Visekollektivet drives av musikere og politiske aktivister, og er blitt en organisasjon med et stort omland. Siden november 2015 har snart 60 musikere og band spilt på visekveldene, som foregår annenhver torsdag på Aktivisten Kafé i Oslo.

Viser.no møtte opp en torsdag i september, da ni håpefulle hadde skrevet seg opp. Et kvarter før start var det allerede fullt.  Les mer…

Ny «Vis meg viser» spilleliste fra Spellemann på Spotify

Norsk Viseforum ble bedt av Spellemannprisen om å lage en Spotify-spilleliste med gode viser!

Det er blitt en liste som viser fram smakebiter av den nye unge visekunsten som er sprunget fram de siste åra, og som ikke er blitt «allemannseie» ennå. Lytt til den i vinduet her…

Moddi, foto: Jørgen NordbyModdi sensurert

Den norske artisten Moddi, på turné med sin nye plate UnSongs, har fått en klar advarsel fra Russland om en av sangene på repertoaret og har fjernet den fra konserten, av hensyn til sikkerheten for deltakerne i orkesteret. Les mer…

Moddi og Æ

To viseartister med nye album i 2016: Moddi og Æ

Moddis album UnSongs kom ut 16. september. På plata har Moddi oversatt, gjendiktet og tonesatt 12 forbudte tekster fra 12 land, fra vietnamesiske kampsanger og samiske sagn til mexicanske narkoballader og britiske poplåter. Felles for sangene er at de på en eller annen måte har blitt forhindret fremført.

– Selv om sangerne er fengslet, sensurerte og myrdet, lever sangene deres videre. Dette albumet er et forsøk på å vise hvordan musikksensur fungerer, og hva det er som gjør at en sang oppfattes som farlig. Mer…  

Æ (Erling Ramskjell, til h.) sin nye plate Endetidsbilda er spilt inn i Sverige og ble lansert digitalt den 9. september. Æ har siden 2008 sluppet en drøss med fullengdere – på både norsk, svensk og engelsk.

– All tid er endetid… for noen. Og det er alltid noen som predikerer den. Verden gikk ikke under 01.01.2000, det skjedde heller ikke da Maya-kalenderen var ferdig-gått. Mayaene ble kanskje som alle andre lei av å holde på med noe så abstrakt som dét, og ingen gidder vel å skrive en evighets-kalender. Man kan for eksempel lage ei skive i stedet. Mer…

Bob Dylan. Foto: Alberto Cabello/ WikipediaNobelprisen i litteratur til visekunstneren Bob Dylan

Dylan er en av våre største litterære fornyere innenfor en sjanger alle mennesker kan forholde seg til, mener Dagbladets hovedanmelder i litteratur, Fredrik Wandrup.

– Bob Dylan har utviklet et sofistikert uttrykk av den sjangeren han har dyrket, men som også har vært til enorm inspirasjon for mennesker verden over for å utøve musikk selv og tekstskriving. Dette er sånn sett en meget lite eksklusiv og meget demokratisk tildeling. Les mer i Dagbladet og The New Yorker… og les omtalen av Tom Roger Aadlands plate med Dylan på nynorsk: Blondt i Blondt.

Nye mobilsider på viser.noNye mobilsider på viser.no

Fra 10. september får vi endelig gitt lesere med mobiltelefon en bedre opplevelse på viser.no. Ny design spesielt tilpasset smarttelefoner (iPhone, Android, Windows Phone m. fl.) vil nå dukke opp om du har liten skjerm.

Les mer…

Andy The Candy

Viseforums første studiostipend: VINNEREN

Juryen har etter hardt arbeid og mange diskusjoner klart å kåre en vinner som får 15.000 kroner til å spille inn i et selvvalgt studio.

Og det er en relativt ukjent stemme som mottar prisen.  Les mer

O M K R I N G :

Fire tips om å skrive sanger

Det fins ikke én riktig måte å skrive en låt på.

Mange av de beste (og dårligste) sanger i verden er skrevet med samme teknikker. Her er noen innfallsvinkler til å skrive en sang – pluss enkelte ting jeg tror du burde (eller ikke burde) ha i mente når du jobber.

En mini-artikkel om låtskriving for nybegynnere…

Gjertruds Sigøynerorkester
Britt-Synnøve Johansen og Gjertruds Sigøynerorkester. Foto: Egil Jostein Ueland.

Fra Egersund Visefestival 2016: «Kem sko eg stå med om ikkje med deg, når du trenge en med di sia»

Karianne Arntzen var der og kan berette om store musikkopplevelser…

«Når man kommer til denne visefestivalen, vet man erfaringsmessig, til og med før man har sett programmet, at det vil være kvalitet av både kjent og ukjent sort. Jeg kjenner at jeg gleder meg. På terrassen til byens Grand Hotell nyter jeg en sommerøl sammen med et par musikere mens vi hører at den 23. festivalåpningen i Parken er i gang. «Egersundssangen» runger over hustakene.» Les videre…

Les på viser.no:

Pt-PETIT: Æres de(n) som æres bør

Av Per Gunnar Bjørholt

Lars M Myhre Lars Martin Myhre nytt æresmedlem i NOPA

Kunstnerisk begrunnelse skrevet av Dagfinn Nordbø, NOPA.

Steinar Albrigtsen: The Sailor (CD)

– av Trond Skarsten

Åsmund Sem Johansen Åsmund Sem Johansen

– Minnord av Øyvind Rauset.

Grøn/Sky: Ord frå ein annan skog

omtalt av Yngvild Flatøy.

Et hyggelig landsmøte. Ja, virkelig.

Av Øyvind Rauset, bildeserie av Anette Gilje

Viser under HAKEKORSET

Sangen i motstandskampen, av Per Vollestad i «Gutta på Skauen»

YTRINGYTRING: Viser under KUKEN

av Martin Aakervik

SiteLock