Ivar Bøksle: Sørlandet synger

Sørlandet synger er Ivar Bøksles siste utgivelse som visesanger. Ikke fordi han står i fare for å avgå, men fordi han nå abdiserer og blir Sørlandsvisesanger emeritus. Det har blitt en praktbok å takke av med.

Per Jakob Skaanes

Ivar Bøksle fremstår for mange som en personifisering av sørlandsviser, men hvit stakitt, måkeskvulp og bølgeskjær og en dram på trammen for ikke å snakke om bryggedans. Bøksle ble riktignok kjent med albumet  Sørlandsviser – viser fra sørlandet, sammen med bror Eivind. Siden har han selv tonesatt tekster av Vilhelm Krag, mannen som har fått æren for å ha gitt landsdelen sitt navn. I tillegg har Krag skrevet mange av e mest kjente tekstene vi forbinder med sørlanderiet, så det er ikke aldeles ufortjent. Men alle hans gode komposisjoner og musikalske bredde har kan hende måttet stå litt i skyggen av sørlandsvisesangeren Bøksle. Han har en imponerende katalog som jeg skriver litt om i sist avsnitt.

Sørlandet synger

I boken Sørlandet synger har Bøksle samlet sine favoritter blant sørlandsvisene mellom to permer. Her er viser fra Bøksles lange karriere, fra han første utgivelse i 1972 til ganske nylige utgovelser. Vi finner en tekst av Jens Gunderssen, På trammen, to av Zakarias Bryn, tre av Gabriel Scott. Ellers er resten, 24 av 30, av Bøksles favoritter ført i pennen av Vilhelm Krag.

Tekstforfatterene og tekstene er kort presentert, tekstene har melodilinje og besifring. Boken er muntert «kommentert» gjennom vakre illustrasjoner av Jarle Bjørklund, billekunstner, sjømann med mer. Forfatter Jo van der Eynden har hatt et stort ansvar i rollen som prosjektetkoordinator, samt å skrive presentasjoner av forfattere og viser.

Boken er gitt ut på Bokbyen forlag i Tvedestrand. Det er kanskje et symptom på tøffere tider i mange bransjer at man ikke har så mye midler til korrekturlesere. Boken er virkelig flott, en og annen slurvefeil som enkelt burde vært luket bort, forekommer.  Kanskje verdt å nevne, i diskografien står det at Ivar og Helene Bøksles album fra 2016 heter Sange fra min Ø. Det gjør den ikke, den heter Sange fra vår Ø. Sange fra min Ø er tittelen på et album Ivar ga ut med Kristiansand symfoniorkester i 2001. Dette er en nydelig bok. Man kan få den med eller uten albumet Øen som Ivar Bøksle ga ut i 2007.

Mangfoldig musiker og komponist

Ivar Bøksle har gjort en stor innsatts som komponist og musiker til tekster av sørlandsforfattere. Han har laget en rekke album med dette materialet. Jeg har ikke så veldig stor sans for albumene hvor han arrangerer sørlandsvisene med symfoniorkester. Det blir vel pompøst for meg, men hver sin smak. Lytt til albumet Sange fra min Ø eller albumet Øen. Der vil man høre en komponist og musiker av klasse. Dette er elegant og langt utover hvordan man kjenner Ivar Bøksle som «sørlandsvisesanger». En av mine favoritter, er Min venn Absalon. Kostelig tekst og raffinert gjort musikalsk. Skal du lytte til mer «typiske» sørlandsviser, lytt til albumet hvor Ivar spilte inne mange av favorittvisene sine sammen med datter Helene, Sange fra vår Ø. Dette er et album med musikalsk eleganse, virkelig delikat.

Flere av Ivar Bøksles albumer kan strømmes på Tidal, eller andre strømmetjenester. Du kan bestille boken fra Bokbyen forlag.

       Sørlandet synger. Mine beste sørlandeviser. Bokbyen forlag 2018.