skjermbilde

Inntastingssida med noen av feltene. Klikk for å zoome inn.

Nå kan du selv legge inn artikler. Du har fått brukernavn, passord og innloggingsside. Logg inn og sett igang! – Vi kaller denne første delen av artikkelen for ingress. En slags intro som skal gi appetitt på resten. Vi velger Overskrift 4 fra stil-knappen over inntastingsruta – det gir rett størrelse og halvfet skrift automatisk.

Øyvind Rauset (overskrift 6 = Bylline)

Til forfatter-linja: Velg Overskrift 6 som er stilt inn som byline med streker over og under.

Så kommer hovedteksten – dvs. det du leser nå. Den har stilen Avsnitt (det er standardvalget, så du trenger ikke velge det).

Om du ikke vil sitte og taste inn direkte på sida, kan du lime inn teksten fra Word, Pages, TextEdit eller NotePad. Om det ikke ser riktig ut, sletter du det og prøver “Word-knappen” du fnner i verktøylinje 2 (som dukker opp når du klikker knappen til høyre over inntastingsfeltet). Når du har limt inn i oppsprettvinduet, klikker du “Sett inn” og bingo – der ligger artikkelen! Er det med overskrift, markerer du den og klipper ut, og limer den inn i tittelfeltet øverst.

Klikk gjerne på “Forhåndsvis endringer” øverst til høyre, så ser du resultatet før du klikker “Last opp” (eller “Oppdater”). Etterpå kan du gjerne gå til den ferdige sida i et nytt vindu eller fane (lag en blank fane og sett adressen til startsida i adressefeltet. Klikk på menyen (“Artikler, Musikpolitiet etc.”) til den sida du jobber med. Du må nok laste opp sida på nytt før du ser endringa. OK. Det du ser, ligger nå ute på nettet, og du har publisert det!

Hand

Ny effekt: Lightbox. Klikk på bildet for å se zoom-effekten!

Så legger vi inn et bilde. La oss se – det blir første knapp helt øverst over verktøylinja, for “Legg til et bilde”. Hos meg går det ikke med “Flash filnedlaster”, men når jeg trykker på “Vanlig filnedlaster” og velger bildet på nytt, kommer det på et blunk. Neste gang velges denne som standard. Bra…

Nytt er at du kan skrive inn bildetekst som havner under bildet. Flott! For de svaksyntes del bør man også skrive inn “bokomslag” e.l. i “Alt”-feltet (tekst som vises når man ikke får opp bildet, eller det leses opp i tekstlesere for blinde). Dette trenger kun være ett ord (f.eks “CD-omslag”), for bildeteksten får de jo også heretter.

Så var det å få høyre- eller venstrestilt det inn i teksten (bildet du ser her er høyrestilt). Det er noen “radioknapper” for venstre, midtstilt eller høyre i teksten. Så kan man velge om bildet skal i full størrelse eller “small” eller “medium”. Det siste er  vanligvis å foretrekke – du ser størrelsen i punkter, og ca 300 punkter bredde er maks av hva som passer om man ikke skal ha et kjempebilde. Ca 600 pixler/punkter er spaltebredden. (Du kan endre bildestørrelse og -tekst seinere, ved å klikke på bildet og bruke bildeknappen oppe til venstre).

Lenker til andre sider: Velg ordet og klikk på lenke-knappen i verktøylinja. I oppsprettvinduet limer du inn adressen til lenken. Er den utafor vårt nettsted, bør du også klikke på “Mål” og velge “Åpne i nytt vindu”, så mister vi ikke leserne våre med en gang de klikker på en lenke…

Kategori: Dette avgjør hvilken meny artikkelen legges på. Se ruta nede til høyre i innskrivings-vinduet. Tenkt deg litt om: Er dette en konsert på Østlandet, krysser du av for “Alle konserter” men også “Østlandet”. Da kommer den inn både under “Alle konserter” og i lokalmenyen for ting som skjer på Østlandet.

«Lightbox». Det gjør at om du setter inn bildet i formisket versjon, kan du klikke på det for å zoome inn. Da blir sida mørkegrå i bakgrunnen mens bildet spretter fram. Klikk en gang til for å fortsette lesinga.  (Unntak: Om du har et lite bilde og legger det inn i full størrelse, sletter du bare bildelenken i boksen ved opplasting. Man trenger jo ikke zoome inn et bilde som allerede står på sida i full størrelse).

Faktafeltet bakerst: Greit når man har omtalt noe so trenger Tittel, forlag og pris – fakta man gjerne setter i slutten. Fatt deg i korthet her. Foreløpig bruker vi innrykk-knappen som står i verktøylinje nr 2. Er det flere linjer, må du markere alle for at de skal rykkes inn likt som her. NB: Vi har en video som viser hvordan du legger inn tekst på sidene våre!

Før du skriver inn tekst, kan du også ta en titt på dette: God skikk og bruk for skriving på nettet.

Publisert: 5. jan 2010.

Annonser