Tom Roger Aadland "Songfugl" omslag

Tom Roger Aadland: «Songfugl»

Kombinasjonen gode melodier, vare lyriske tekster, Tom Roger Aadlands særegne vokal og ikke minst Haugesundsdialekten bidrar alle til at Aadlands syvende plate Songfugl tar et godt tak i lytteren uten at det blir for påtrengende eller autoritært, men heller oppleves dyptfølt og ekte. Kort fortalt en knallsterk plate som jeg ikke vil nøle med å anbefale på det varmeste! 

Trond Skarsten

Denne platen føyer seg fint inn i rekken av hans tidligere plateutgivelser og ikke minst ser man et klart slektskap til Fløyel og Stål som også er omtalt på dette nettstedet tidligere (i 2012). 

Platens første spor Vestland, Vestland er en kjærlighetserklæring til hans egen landsdel som fremføres med slik innlevelse og lengsel at man nærmest skulle ønske å flytte dit selv. Deretter følger Alle dei i ei som er en god og lyrisk videreføring av kjærligheten, men denne gangen ikke til en landsdel men til en partner i livet. Dette er etter min mening en av platens desidert beste produksjoner med både sine tekstmessige kvaliteter og forførende melodilinjer. 

Platen inneholder i alt 10 produksjoner hvorav enkelte er mere rocka i karakteristikken. I Det vakraste ordet fremstår Tom Roger Aadland mere som en bunnsolid lyriker enn en rockpoet og nok en gang fremstår kjærligheten som det bærende elementet – noe som også tittelen beskriver. Tekst, melodi og arrangement på Om du var ein songfugl føyer seg elegant inn i gruppen av de sterkeste melodiene på denne platen.

Jeg har i denne omtalen valgt å fokusere på de mere rolige og søkende melodiene da disse har sterkest appell til undertegnede, men det er også verdt å merke seg kvalitetene i de mere rocka produksjonene. 

Platen sett under ett er en gjennomført og solid produksjon hvor gode lyriske tekster, gode melodier og sterke prestasjoner fra alle medvirkende er satt i sentrum og fortjener å treffe et stort publikum.  

Med platen følger et helt greit innstikkshefte med tekster, oversikt over alle medvirkende. Ingen nevnt her og derved ingen glemt!

Platen er innspilt hovedsaklig i Velvet Recording og produsert av Lars Voldstad. Lydbildet oppleves distinkt og differensiert hvor vokal har fått en noe mere fremtredende rolle og øvrige instrumenter er fint balansert og mikset med respekt for det tekstmessige innhold. 

5 tonerNok en gang en krystallklar 5’er fra min hånd – og jeg gleder meg allerede til oppfølgeren…

Tom Roger Aadland: Songfugl
Embacle Records 2018
EMB 147770 2

Tidligere omtalt på viser.no:
Tom Roger Aadland: Fløyel og Stål  (2012)
Tom Roger Aadland: Blondt i blondt  (2016)

Publ. 5. april 2018.