Omslag Aadland Blondt i Blondt

Tom Roger Aadland: Blondt i Blondt

Jeg var så heldig å få anledningen til å skrive en omtale av Tom Roger Aadlands Fløyel og Stål for noen år siden, og derfor er det spesielt hyggelig å gjenta oppgaven med Tom Roger Aadlands siste plate Blondt i Blondt. Nærmere Bob Dylan på nynorsk er det ikke mulig å komme, med Tom Roger Aadlands klare signatur på både tekst, vokal og musikk. Rett og slett imponerende!

Omslag Aadland Blondt i BlondtTrond Skarsten

For Bob Dylan markerte platen Blonde on Blonde slutten på den elektriske trilogien som startet med Highway 61 Revisited og kjennetegnes ved en smeltedigel av blues, rock, country og folk. Denne platen har en dybde, både musikalsk og tekstmessig, som virkelig setter sine krav til både tekstfortolker og vokal. Tom Roger Aadland, som også er kjent for sin tidligere Dylan-oversettelse til nynorsk, Blod på Spora, klarer dette til gangs. Hans respekt for opphavsmannen Bob Dylan og ektheten og innlevelsen i fremføringen sammen med både språkdrakten og hans lett kjennbare vokal gjør denne platen til noe utenom det vanlige; han har nok engang gjort Bob Dylan til – om ikke nordmann – så i alle fall en sagnomsust musiker med sterke norske røtter!

Allerede nå har denne platen hentet et vell av knallsterke kritikker inklusive Fredrik Wandrup i Dagbladet. Derfor vil jeg ikke gå inn på den enkelte melodi her, men heller gi full honnør til både Aadland som tolker av en samling krevende tekster, et knippe meget gode musikere samt produsenten Lars Voldsdal for et gjennomført album som heldigvis ikke har blitt for rocka! Her har man tydeligvis lagt mest vekt på å få frem en egen sound fremført med den nødvendige autoritet for å skape den ekte og jordnære opplevelsen.

Med seg på denne platen har han Kjetil Steensnæs (strengeinstrumenter), Tor Egil Kreken (bass), Sigbjørn Apeland (tangenter) og Erlend Dahlen (slagverk)

Men la meg allikevel trekke frem som mine favoritter Før eller seinare (må en av oss forstå), Nett som ei Kvinne og Sorgsame kvinne fra Jæren – her ser en nesten skyggen av Bob Dylan bak Tom Roger Aadlands vokal og oversettelser.

Aadland er for tiden på turné rundt omkring i landet, og det anbefales absolutt å få med seg en av disse konsertene om en kan.

6 tonerUtgangspunktet for denne platen er så stort og avansert, resultatet så imponerende, at denne gangen må jeg bare gi meg ende over og gi en klokkeklar 6’er!

Tom Roger Aadland: Blondt i Blondt
Embacle Music 2016
LM416179