Aadland: Fløyel og Stål omslag

Tom Roger Aadland: Fløyel og Stål (CD)

Den 21.september i år hadde Tom Roger Aadland release av sin nye CD – Fløyel og Stål. Den er visstnok skrevet i Afrika, men dette hører vi lite til. Det vi derimot hører veldig klart er en befriende og direkte CD-utgivelse hvor både musikk og tekst er gjort av Aadland selv og det på egen dialekt.

Trond Skarsten

CD’en er produsert av Jørund Fluge Samuelsen og Tom Roger Aadland har med seg musikerne Olav Christer Rossebø og Kjetil Steensnæs  (strengeinstrumenter), Bjarne Gustavsen (piano/orgel), Jørun Bøgeberg (bass), Trond Augland (trommer/perkusjon), Hildegunn Garnes Reigstad (klokkespill/celesta) og Grethe Svensen (vokal). 

Selv visste jeg lite om Tom Roger Aadland’s musikk før jeg satte CD’en i spilleren – etter å ha lyttet til denne utgivelsen flere ganger så er den nå blitt en god venn på både gode og dårlige dager.

Mange kjenner Tom Roger Aadland for sine gjendiktninger og fremføringer av Bob Dylan på nynorsk. Han har tidligere utgitt 3 soloalbum (Obviously Embraced, Blod på Spora – oversettelse av Dylan’s Blood on the Tracks og Det du aldri sa).  Tekstene har alltid vært sentrale i Aadland’s produksjoner og dette er vel ivaretatt i Fløyel og Stål av produsent Jørund Fluge Samuelsen. Samtlige komposisjoner er innspilt i Rainbow Studio i Oslo og det har nok også hatt sitt å si at miksingen er gjort av David Bianco (produsent for både Dylan og Tom Petty).

Produksjonen har etter min mening ivaretatt både det litt rå, usminkede og direkte preget som en gjerne forbinder med Dylan. På denne produksjonen har Aadland tydeligvis hentet impulser fra mange kilder og inspirasjoner gjennom sitt mangeårige musikkliv. Personlig synes jeg vi hører lite til stål, men innslaget av fløyel er utvilsom der – noe som gjør at denne produksjonen traff meg godt hjemme. Tekstene er frie for floskler og dill. Tom Rogers vokal, og da sikkert forsterket ved sin dialekt, nærmest kryper under huden på en. Dette dog uten å være for påtrengende.

Enkelte ganger er gitarene derimot noe for fremtredende, men dette er smak og behag. Tekstene og melodiene kommer mest til sin rett på de mere visepregede komposisjonene og blant mine favoritter er det vanskelig å unngå «Min Beste ven på en dårlig dag», «Eg veit (ingenting)», «Kjærleik sette oss fri» og ikke minst «Skuggane» som er en nærmest akustisk komposisjon med flott lyrikk og vokal – nakent, brutalt og rett på sak. Men jeg kommer heller ikke forbi «Smilefjes» som er en gladmelodi for godtfolk flest.

Sammen med CD’en finner en også et innstikkshefte med informasjon om både musikere,  tekstene og litt om produksjonen selv – hadde muligens ikke skadet med litt informasjon om Tom Roger Aadland selv , men er godt illustrert med bilder fra selve innspilling av CD’en.

En tvers igjennom solid produksjon som gir mersmak, og jeg ser allerede frem til neste mulighet til å høre Aadland live, eller i det minste en ny plateutgivelse. En god venn på både gode og dårlige dager! 

5 tonerTotalt sett er dette en produksjon som ligger langt over gjennomsnittet og da den faller rett inn i min musikalske smak så nøler jeg ikke med å gi Fløyel og Stål en sterk femmer!

CD: Tom Roger Aadland: Fløyel og Stål
Embacle Records 2012, EMB 147762 1

 Publisert: 28. okt 2012.