Pär Sörman: Strövtåg

Pär Sörman har laget en ny CD hvor han gjør et knippe sanger til egne med sine minimalistiske tolkninger. Strövtåg har han kalt albumet. På norsk kan det forstås som vandring eller oppdagelsesferd, i visenes mangslugne verden, vil vi tro.

Per Jakob Skaanes

Pär Sörman arbeidet som skuespiller i tyve år før han ble visesanger og forteller på heltid. Det ble en svært god kombinasjon. Sörmans sterke side er å få frem fortellingen i tekstene han fremfører.

Skal du ikke skrive egne sanger da, Pär, er han ofte blitt spurt. «Hmm… alle sanger jeg synger er jo egentlig mine, men jeg forstår hva de mener», tenker han ofte da. Han tolker sanger og gjør dem til sine mer slik en skuespiller gjør teksten til «sin» på scenen, kan vi lese i heftet som følger med Strövtåg.

Fortelleren

Pär Sörman er fortellingens og tekstens trubadur. Når jeg har vært på konserter med ham, er det tilstedeværelsen og fortellingene som har gjort størst inntrykk. Samtidig er jeg fascinert av hvordan man kan ha så stor kontroll på instrumentene at de ikke kommer i veien for fortellingen. Sörman bruker dem kun i den grad at de bygger opp om teksten. Det er elegant og effektfullt for en som liker minimalistisk visetolkning. Man oppsøker ikke Sörman om man er ute etter musikalske finesser i fremføringene.

Strövtåg bruker Sörman gitar, concertina (engelsk), banjo, munnspill og autpharpe. Han har med seg Sven Fahringer på fiolin, Lennart Söderlund på mandola og bratsj og Monica A. Sörman med seg i duett på Höstvisan. Vi må heller ikke unnlate å nevne plystring, som  Sörman har utviklet til å bli et instrument. Det gjør inntrykk å høre hvordan han får til triller i plystringen.

Strövtåg

Sörman har tidligere gitt ut album med viser av Dan Andersson og et album viet Evert Taube. Han har siden gjort et bredere utvalg i et album hvor han tolker «sånger längs vägen». I hærværende album går han kanskje enda videre ut, «strövtåg» betyr vandring, oppdagelsesferd. Noen steder oversettes det også med rusletur, men det blir kanskje litt lite undring og poesi tilbake da.

På sin oppdagelsesferd fant Sörman mye spennende. Han har gjort et utvalg bestående av 19 sanger. Strövtåg i hembygden av Gustaf Fröding, med melodi av Bjørn Dixgård og Gustaf Norén har kanskje gikk navn til albumet. Her er Amerikabrevet til Ruben Nilsson, En visa om atton svanor som har tekst av Vreeswijk og melodi av ABBA-gutta. Djavulens sang av Lars Forsell er med, og jeg vil trekke frem När du inte längre finns i Sörmans egen svenske tekst. Visa er skrevet av Michael Mc Connel og heter Only the rivers run free. Et kanskje mer uventet valg, er Av längtan till dig og Duvan. Sistnevnte av Mikael Wiehe.

Mange av visene kjenner vi godt fra før, i ulike tolkninger. På Strövtåg blir vi kjent med fortellingene i disse tekstene på en annen måte enn for eksempel Djavulens sang slik vi kanskje husker den i Vreeswijks versjon med mye lyd og futt. I Av längtan till dig i Åsa Jinder og Cajsa Stina Åkerströms versjon er jeg ofte mer fokusert på den vakre melodien, stemmen og nyckelharpen enn fortellingen.

Viser.no har tidligere omtalt noen utgivelser av Pär Sörman, Tolkar Dan Anderson 1 og 2 og Tolkar sånger längs vägen. Pär Sörman har en hjemmeside, her kan du bestille CD’er fra ham. Eller bare skriv til pr.srman@telia.com.

Pär Sörman: Strövtåg.
CD. Utgitt på PSCD 2016.