Pär Sörman: Tolkar Dan Andersson vol. 2

Trubaduren fra Stjärnhov, Pär Sörman, er aktuell med en CD med tekster av Dan Andersson. Dette er hans andre album med materiale av Dan Andersson, derav tittelen Vol. 2. Ifølge ham selv er dette et album hvor han trekker frem mer ukjente sider av Dan Andersson.

Per Jakob Skaanes

Pär Sörman er skuespiller, visekunstner, filantrop og en gudbenådet plystrer. De som har opplevd ham plystre til akkompagnement av hans engelske concertina, vil ikke glemme det.

Sörman har gitt ut fire CDer. Den første han ga ut, var viet Dan Andersson. Siden kom en med viser av Taube og en med sanger fra ulike visekunstnere. Nå altså en ny CD med materiale av Dan Andersson. Han har også mottatt Dan Andersson-prisen i 2003 og flere andre gjeve priser i Sverige.

Dan Andersson

For mange skulle Dan Andersson være et kjent navn. Enda flere har hørt Jungman Janson, kanskje uten å vite at Dan andersson både har skrevet tekst og melodi. Dan Andersson ble født i 1888 i Dalarna. Han døde kun 32 år gammel i september 1920 på Hotell Hellman i Stockholm, forgiftet av «cyanväteförgiftning», kvelning av cyanid, ved et uhell som følge av «rengjøring» av sengene i hotellrommet og man hadde ikke luftet dem godt nok etterpå.

Her er en side med Anderssons liv i kortriss. Les mer om Dan Andersson på Dan Andersson Sällskapets sider. Det er en informativ Wikipediaside på svensk om Andersson og en artikkel om Dan Andersson fra Dan Andersson Sällskapes side, den heter Dan Andersson 1888-1920. Hvis du er på utkikk etter tekster av Dan Andersson, kan du lete her.

På det første albumet med Dan Andersson-stoff valgte Pär Sörman ut de mest kjente tekstene og visene. Noen av dem var tonesatt av Dan Andersson selv og mange av dem var tonesatt av andre kjente visekomponister som Thorstein Bergman og Gunde Johansson. På det første albumet får du høre tolkninger av nevnte Jungman Jansson, Spelmannen (som også Sigrid Moldestad har gjort en utsøkt versjon av på albumet Taus), En gamling og Jag vantar, for å nevne noen.

Dan Andersson Vol. 2

På det andre Andersson-albumet har Sörman valgt ut en rekke tekster som ikke er fullt så kjente. Sörman skriver at han betrakter dette albumet som et kompliment til det første. Mange av tekstene her er ikke tonesatt tidligere. Det har Sörman gjort noe med og tonesatt flere av dem.

Her møter vi altså Sörman som komponist i tillegg til visetolker. Mange av tekstene resiteres fremfor å synges. Her er eksistensielle grublerier vevet inn i fine hverdagsskildringer i tekster som Vid Broder Joachims Avresa til Skogarna og En visa til fiol.

Jeg har i tidligere omtaler av Pär Sörmans CDer dvelt ved hans rustikke og nesten minimalistiske måte å arrangere sangene på (se omtale av hans tidligere album på Viser.no). Sörman overlesser på ingen måte visene med instrumenter eller stemmer. Det er gjerne et enkelt gitarakkompagnement, Sörmans stemme, fiolin eller concertina og plystring.

Han varierer med andre instrumenter også. Deriblant er han god på munnspill, bodhran og autoharpe. Dessuten bidrar Monica Andersson med aldeles nydelig koring på En visa til fiol og Vaggvisa. Jeg vil også fremheve det flotte samspillet med bodhran, mandolin og gitar til Sörmans resitasjon av Anderssons tekst Gengångare.

Litt skurr?

En annen ting som er litt dumt her, er at det noen få ganger blir litt forvrengning i enkelte partier. Kan hende er innspillingsnivået litt overstyrt i disse partiene. Jeg klarer ikke å identifisere om det kun er ett instrument som er stilt inn for høyt, men det virker som det inntrer i partier med vokal og gitar sammen. Det er ikke så viktig, men jeg bør nevne det.

Ta en titt på Pär Sörmans hjemmeside. Der kan dere høre lydkutt fra CDene hans og bestille dem om dere ønsker det. Man kan også lytte til CDene hans på Wimp, Spotify, Beat.no, eller handle dem på iTunes. Albumene anbefales til kveldsstunder vår, sommer og høst som vinter!

Pär Sörman: Tolkar Dan Andersson vol. 2.
Utgitt på Pär Sörman 2011.