CD-Omslag

Pär Sörman med sanger langs veien

CD-OmslagSvensken Pär Sörman ga for en tid tilbake ut sin tredje CD, Pär Sörman tolkar songer längs vägen. På de to tidligere CDene synger han viser av Dan Andersson på den første, og Evert Taube på den andre. På sin siste CD har han valgt et noe bredere nedslagsfelt, han har plukket opp et knippe sanger han har funnet langs veien.

Per Jakob Skaanes

Her har han funnet mange perler: Så vill jag bli av Björn Afzelius, Den jag kunde ha og Mitt hjärtas fågel av Mikael Wiehe, Syner i lövsprickningen av Turesson og Ferlin, og Torstein Bergmanns flotte Samarkand, for å nevne noen.  Han legger ikke akkurat lista lavt her.  Han har valgt blant annet disse poetene fordi de har truffet hans sjel og hans hjerte, og tent en gnist av liv som tolkningene er fullstendig ”beroende” av, som han skriver i heftet som følger med CDen.

Som på de to andre CDene, har Sörman tilført visene en nær og minimalistisk tolkning.  Det er utrolig å lytte til hvordan han har skåret helt inn til kjernen i visene og latt de stå tilbake kun med et utrolig forsiktig akkompagnement av gitar, kromatisk engelsk concertina og litt fiolin, pluss et par skjeer på rytme.

Et særpreg Sörman har som få kan gjøre han etter, er hans plystring. Det er sjelden jeg hører så elegante plystretriller som det Sörman kan varte opp med, bortsett fra hardingfele-læreren min som kan plystre tostemt…

”Less is more” lyder et ordtak klingende newnorsk. Det er noe som kan karakterisere Sörmans tolkninger. Dette gir selve fremføringen og stemmen et stort spillerom. Dan Andersson var det veldig spennende å bli mer kjent med, her var både visene og selve dikteren en forholdsvis ubleket blad for undertegnede.  Å høre Sörmans versjon av En Gamling, er stort. Både fremføringen fra Sörmans side, i tillegg til tekstene og melodiene er i seg selv verd et bekjentskap.

CD-omslag Pär Sörman tolkar Taube

Taube

Når det gjelder Evert Taube, gjør han det noe vanskeligere for seg selv.  Så utrolig mange andre har tolket Taube tidligere. Dermed blir det mange man uungåelig vil sammenlignes med. I tillegg har sikkert mange samme erfaring som meg fra diverse visearrangementer hvor man til slutt sitter igjen med enkelte som skråler hodet ditt fullt av gamle Taubeviser slik at de nærmest avgår klisjeédøden på det viset.  En slik bakgrunn stiller store krav til både utvalg av viser og til fremføringen av dem. Utvalget består av et veldig vanlig Taube-repartoar. Dansen på SunnanöSjösala vårInnbudan til BuhuslänSå skimrande var aldrig havet og Så länga skutan kan gå er kan hende blant de aller mest opplagte.

Gjennom å finlytte på innspillingene til Sörman kan man virkelig lære noe om arrangering av viser. Sörman arrangerer visene svært minimalistisk.  Pär Sörman arbeider også som skuespiller, noe han drar store fordeler av som utøver. En konsert med han er helt fantastisk, han har mye å berette til hver vise, og gjennom sin utstråling makter han å fylle hver scene og hvert lokale han går inn i.

Pär Sörman Tolkar Dan Andersson. PSCD 002. Utgitt 1998.
Pär Sörman tolkar Evert Taube. Utgitt 2003.
Pär Sörman tolkar songer längs vägen. PSCD 004. Utgitt 2005.
Pris per CD: 150,- Svenske kr. + frakt.
Ta en titt på Pär Sörmans hjemmeside. Du kan bestille CDene ved å ringe +47 (0) 158 401 46, skrive e-post eller brev: Pär Sörman, Sörmansgården, SE-640 51 Stjärnhov.

Publisert: 3. jan 2010.