Siri Nilsen

Siri Nilsen: Alle snakker sant

Siri Nilsen er ute med sitt andre album, Alle snakker sant. Med dette albumet følger hun opp suksessen med debutalbumet og befester sin posisjon som låtskriver og tekstforfatter. Hun imponerer og med arrangementene på plata som er litt vise-pop-elektronika.

Per Jakob Skaanes

Siri NilsenSiri Nilsen har tidligere sunget Mikkel Rev på ett par barneplater og lånt stemmen sin til enkelte filmkarakterer i barnefilmer. Det var først med tildelingen av Grappas debutantpris i 2008 at de fleste fikk øyne og ører opp for henne. Hun spilte inn albumet Vi som ser i mørket året etter. Denne er omtalt på viser.no. Nå følger hun opp med Alle snakker sant. Denne kommer på CD og blå vinyl.

Jeg gleder meg over å se en viss likhet med pappaens debutalbum, Tilbake fra 1971. Omslagsbildet er av bestefaren hennes, har jeg blitt fortalt.

Som på debutalbumet er hennes ukuleler hjertelig tilstede i kompet på mange av låtene på Alle snakker sant. Det er et spennende lydbilde hun maler. I tillegg til ukulelen er det piano, gitar, harpe med fire stemte strenger(!) og mange elektroniske instrumenter og lydeffekter hun blander inn i akkompagnementet. Det er ikke noen klar grense mellom hennes vokal og akkompagnementet heller. Siri Nilsen bruker sin ualminnelig flotte stemme til å kolorere lydbildet i tillegg til å målbære tekstene. Det er mange flotte koringer og toneløp som stemmene står for. Foreløpig favoritt er kutt 5, Hodet, hjertet eller magen.

Lillebjorns debutplate, Tilbake
Lillebjorns debutplate, «Tilbake».

Mye av ukulelespillet og elektronikainnslagene danner et slags repeterende og suggererene mønster, nesten som et slags ostinat som arbeider parallelt med melodiene. Venter du et «klassisk» visekomp, vil du nok bli ganske så overrasket og kan hende du finner platen noe hektisk og masete. Jeg synes det er utrolig spennende hvordan hun bruker ukulelen og de elektroniske innslagene til å lage rytmelandskaper som hun syner nesten litt i motrytme til. Det blir en spenning mellom ostinatene og tekstrytmen, pauseringene hun lager i tekstforedraget.

Det er vanskelig å skrive noe kort om tekstene. De inneholder mange uventede vendinger og er absolutt verdt å lytte til. Jeg leser ut av tekstene hennes savn, undring, tilstedeværelse i eget liv og andre ting som fanger en når man hever blikket. Ro og stillhet synes å også være en sterk kraft i Siri Nilsens univers. På hjemmesiden hennes finner man samtlige tekster på norsk og engelsk. 

For de ekstra interesserte

I Språkteigen på P2 snakket Siri Nilsen om sitt forhold til språk og språklig musikk. Norske mødres «Kom og spis!» inneholder ofte et tersintervall. Dette finner vi igjen i alle språk, ifølge Siri Nilsen. Hun snakker også om sitt forhold til språklige regler versus kunstnerisk frihet. Det er et artig intervju.

Wimp har en spesialutgave av Alle snakker sant. Det inneholder ett kutt for hver låt hvor Siri Nilsen kommenterer hver enkel låt på albumet. Wimp har også en egen utgave av debutalbumet Vi som ser i mørket som inneholder en bonuslåt på engelsk, Rosie. Her akkompagnerer hun seg selv på ukulele og lagt på flere koringer. En litt mer naken fremføring. Vakkert!

I tillegg har Siri Nilsen gitt ut et album med opptak fra en konsert hun holdt på Rockefeller. Dette er kun på tilgjengelig på Wimp. Albumet heter Live fra Rockefeller music hall.

Er de sjældne

I Danmark er det en duo som kalles Er de sjældne. Dette er et poetisk/musikalsk samarbeid mellom Solveig Sandnes og Lone Hørslev. Jeg tenkte på dem da jeg hørte Siri Nilsen. De har noe av den samme kombinasjonen av ukulele og elektroniske instrumenter, litt ostinat-aktig akkompagnement sammen med underfundige, lettbente tekster og vakre koringer.

Ukulele

Siri Nilsen er en av våre store eksponenter for instrumentet ukulele. På hjemmesiden har hun lagt ut grep og tekster til flere av låtene sine.

Ukuleler pleier å stemmes på to måter, HF#Da og AECg (fra lyst mot mørkt). Hun bruker ukulele stemt på «norsk», AECg. Ikke la motløsheten overmanne dere om dere ikke klarer å spille som Siri. Hun er dyktig og kjapp på fingerspill på ukulele. Nøy dere med å holde rytmen.

Siri Nilsen har hjemmeside og Facebookside. Du kan lese mer om Siri Nilsen på Wikipedia, eller se Siri Nilsen og Lillebjørn spille på Senkveld. Vinylutgaven selges hos Tigernet, Platekomaniet, Big Dipper, CDON og The Garden.

CD: Siri Nilsen: Alle snakker sant.
Grappa 2011.

Publisert: 24. jan 2012.