Ukuleledame, Hawaii

Ukulele – en hoppende loppe

Ukuleledame på Hawaii

Ukulelen ble «oppfunnet» og produsert i Portugal av Lusitani-stammen som levde i provinsen Braga på den iberiske halvøy 139 år før Jesus sin fødsel. Senere ble den kjent i Madeira som machete de Braga.

Øyvind SætherØyvind Sæther

For lenge siden reiste et skip fra Portugal til Hawaii. De hadde med seg et lite instrument med fire strenger. Når folket på Hawaii så og hørte en mann spille på dette instrumentet ble de helt tent. De elsket lyden fra instrumentet. De la også merke til hvor fort hans hender og fingre rørte seg over strengene. «Som hoppende lopper» (jumping fleas). Det var der navnet ble født. Ukulele betyr «hoppende loppe». Etter dette har Ukulelen betyd veldig mye for kulturen på Hawaii.

Portugal ligger ca 15000 sjømil fra Hawaii og det tok 4 mnd og 22 dager å komme dit med båt. De første portugisere som kom dit var sjømenn i år 1790.

I året 1878 kom det tusenvis av portugisere som ville emigrere til Hawaii. I 1879 kom båten Ravenscrag til Honolulu. Blant de 350 passasjerene var det en mann som het Joào Gomes Da, han hadde med seg sin Braguinho (ukulele på Portugisisk ).

Dessverre kunne han ikke spille på den, så han lånte den bort til en annen passasjer, Joào Fernandes fra Madeira. Da Fernandes gikk i land på Honolulus havn hadde han ukulelen under armen, og mens han ventet på beskjeden om å få bli på Hawaii, spilte og underholdt han de som var der.

Joào Fernandes spilte også for kong Kalakaua, Dronning Emma og Dronning Lilìuokalani. Han spilte 3 dager i Waimanalo, og videre på mange andre steder. Han gjorde Ukulelen kjent og omtalt over hele Hawaii.

Viseforum-forside
Bladet ViseForum hadde to sider om ukulele i 1999. Her med Sissel Kvambe på forsida.

Den første Ukulelen som kom til Hawaii var laget av dårlig treverk, og bar tydelig preg av å være håndlaget. Augusto Dias, Jose do Espirito Santo og Manuel Nuns var noen av snekkerne som kom med båten Ravenscrag. Alle disse startet hver sin bedrift hvor de laget og solgte Ukuleler for ca 5 dollar. Senere laget snekkerne på Hawaii ukuleler av andre og bedre treslag, og lokket ble polert eller lakket for at det skulle bli bedre lyd. Mange på Hawaii kjøpte disse ukulelene.

Det fins mange varianter: Ukulelebanjo, Banjoukulele, Banjolele, gitar, fele, fiddla, lire, lyre, domra, pochette, mandolin, balalaika, charango, cavaquino eller lutt. Det finnes mange små strengeinstrument mer eller mindre spillevenlige. Vær glad for at du spiller ukulele, og når folk ber deg om å ta med balalaikaen, så da kan det være greit å ha oversikten.

Ukulele (cavaquino = en liten trebit) . Det finnes forskjellige størrelser av ukulelen:  Sopran,  konsert, tenor og baryton. I den senere tid også pikkolo- og bassukulele. Ukulele-logo

Strenger og stemming

I starten brukte man kattetarmer som strenger. Så kom stålstrengene som fortsatt er vanlig i Portugal. Men i dag er det nylon som gjelder.

Stemmingen varierer. I Portugal forekommer opptil 11 forskjellige måter å stemme på. Ofte i rene treklanger og i fallende steg med de minste intervallene nederst og de største øverst. Man kan også stemme den som gitarens 4 første strenger, eller som gitarens 4 første strenger men en kvint høyere.

Den svenske stemmingen som også brukes i England og USA er som gitarens 4 første men en kvint høyere og dertil med den 4. strengen (øverste) oktavert. Fordelen med denne stemmingen er at man kan overføre sine eventuelle gitarkunnskaper mer eller mindre direkte til ukulelen. Stemmingen passer også bra til de akkorder som brukes i vestens harmonier.

Baryton-ukulele er en noe forstørret ukulele men er stemt helt likt med gitarens 4 første strenger. Den har mer basslåt og mangler derfor noe av ukulelens lyse, snertige og rytmiske spesialitet. Ukulele Magnum, av de fleste kalt gitar, er en stor ukulele med 6 strenger. ;o)

Ordet gitar kommer for øvrig fra Greske kithara = 4 strenger. Men gitaren har jo som kjent fått 6 strenger. 8-strengers ukulele fins også, med to og to stemt likt, som på en 12-strengers gitar. Den Indiske sitaren ( = 3 strenger) har også fått atskillig flere strenger med årene.

Ukulelebanjo også kalt banjolele (opprinnelig et firmamerke) er en krysning mellom ukulele og banjo. Den har fire strenger, men kan ha fem. Den har som banjoen er rund kropp overspent med skinn i stedet for en klangboks i tre. Den har ukulelens stemming, men banjoens skarpere klang. Dessverre innebærer det at instrumentet blir mye tyngre. Ofte kalles også dette instrumentet feilaktig for ukulele.

Hvis du vil være med og har initiativ, så kan du starte en Ukuleleklubb der du bor! Kontakt  Øyvind Sæther,  tlf 3339 9760 – mobil: 9014 3001.

Vestfold Ukuleleklubb
Vestfold Ukuleleklubb er en aktiv gjeng. Her fra Oslo Spektrum i 2009.

Mer ukulele på nettet:

Se også i bladet viser.no nr. 12: Hurtigkurs – Ukulele på 20 ­minutter!  

Publisert: 16. jun 2011.