Pelle og Tone Joner: 50 Lette låter for ukulele og gitar

Ukulistene Pelle og Tone Joner har vært gode ambassadører for ukulele i en årrekke. De har tidligere gitt ut to lærebøker for ukulele og nå følger de opp med en sangbok de har kalt 50 lette låter for ukulele og gitar. Boken inneholder 51 låter, så du får én i bonus 🙂 Her er gjort et rikholdig utvalg av sanger man kan synge og spille uten å være superflink på akkorder.

Per Jakob Skaanes

Lette sanger

Pelle og Tone Joner er aktive på ukulelefronten. Tidligere har disse som nevnt laget to bøker for folk som ønsker å lære å spille ukulele. Begge er omtalt på Viser.no. Den første het Ukuleleboka, og den andre het Spill ukulele!. Begge er fine bøker for nybegynnere. Den første er noe mer omfattende med flere sanger og litt mer kompliserte låter på slutten.

Den foreliggende boken inneholder tekst med besifring og er beregnet for dem som kan litt ukulele og dem som kan litt gitar og oppover. Boken heter “lette låter for ukulele og gitar”. Med det mener forfatterne at om man kan 5 grep, skal de fleste sangene være innenfor rekkevidde. Boken begynner med sanger som kan spilles med 3 grep. Deretter utvider de til fire grep, til 5 grep og til slutt tar de med noen sanger for “viderkomne”. Der “bør” man kunne hele 9 grep for å spille dem slik de er besifret. Nå trenger man heldigvis ikke spille alle grepene som står i boka. Det går greit om man hopper over et og annet vanskelig grep, men forsøk å spille alle grepene. Det er grepdiagrammer til alle grepene for både ukulele og gitar på samme side som sangene igjennom hele boken, så du behøver ikke bla deg frem og tilbake hver gang du kommer til et vanskelig grep.

Én ting er grep og venstrehåndens arbeid. Noe annet er hvordan høyre hånd skal arbeide, for eksempel rytmisk. I utvalget av sanger er det greie sanger å spille. De går stort sett i 4/4-takt. Du kan trygt telle 1-2-3-4 eller bare 1 og det vil låte supert. Det er kun to litt rytmisk kompliserte låter jeg kan finne, Kjerringa med staven og Per spelmann hvor man spiller en tredelt takt. Tell 1-2-3-1-2-3 med litt ekstra vekt på 1.

For lyst eller for mørkt

Det hender mange synes man må presse stemmen fryktelig for å komme opp på de lyseste tonene, eller at mange partier i sangene går altfor dypt så det bare blir gurgling og brumming. For å hjelpe på det har Tone og Pelle Joner laget en oversikt for hvilke grep som kan erstatte hverandre om man vil forandre toneart. Det er et tosideres skjema bakert i boken hvor grepene som skal erstatte hverandre står over hverandre. Det er en oversiktlig og lettfattelig måte å gjøre det på, så med litt trening skulle det være overkommelig for de fleste. Men da har du ikke grepdiagrammet på siden mer.

Sangene

Joners har valgt ut en variert meny av låter for de vordene ukulister. Her er mange norske viser og kjente sanger som Barn av regnbuenNei så tjukk du har blittKjerringa med staven og Husmannspolka og Din tanke er fri med tre og fire grep. JambalayaCockles and MusselsYellow Submarine og Blowin’ in the wind er “internasjonale” bidrag. Blant de mer grepkrevende sangene er Lillebjørn Nilsens Tanta til Beateog Espen Linds Scared of heights. Sistnevnte er igrunnen en utrolig artig ukulele-låt. Den går på 9 grep og der er de fleste grepene ganske vesentlige da det er endel effektfulle overganger gode Lind har laget.For en fullstendig oversikt over innoldet i boken, ta en titt her.

All den tid man trenger grepkart for ukulele og gitar, vil boken være kjærkommen når man skal synge. Så fort man blir rimelig trygg på akkordene, vil ikke ukulelegrep til tekstene ha så stor betydning. Da vil jeg tro låtutvalgene i større grad spiller en rolle for hvilken sangbok man velger. Men dette er en fin bok når man er tidlig i karrieren som ukulist og den inneholder mange flotte låter.

Flere ukulele-ressurser

Om dere vil lære mer om å forandre toneart på sanger og akkorder for den saks skyld, kan dere se på noen bøker og redskaper vi har omtalt tidligere. Et norsk transponeringsverktøy heter MagiQuint og noen tilsvarende engelske kan visualisere transponering og intervaller på en fin måte. Jeg vil også benytte anledningen til å fremheve Jens Graasvolls bok Musikklære – Notesystemets hemmeligheter. Til slutt, om du ikke har en ukulelelærer, kan kanskje instruksjons-DVD være en vei å gå.

Tone og Pelle Joner: 50 lette låter for ukulele og gitar.
Utgitt av Norsk noteservice A/S. Boken er heftet og koster 159,-.

Publisert: 18. mar 2011.