Norsk Noteservice. Pris 149,-.
64 sider, stiftet i ryggen.
Spill ukulele! åpner med en morsom historie om ukulelens opprinnelse, tips og råd om hva man skal se etter når man kjøper ukulele, hvordan instrumentet stemmes og litt om å ta vare på instrumentet. Deretter lærer du sakte men sikkert nye grep, og Joner-duoen leder deg igjennom sanger du kan spille med dem. Etterhvert blir det ganske mange grep, og du skulle være rustet til å spille mange av favorittsangene dine på en åpen scene.
Progresjonen i boken er fin, det går ikke for fort. Nye grep lanseres litt etter litt og det er mange sanger man kan spille for å øve inn de nye grepene skritt for skritt. Sangene har foruten tekst også melodilinje og besifring. Det er i tillegg grepdiagrammer ved siden av sangene slik at du ikke behøver å bla opp grepene hver gang. En fin ting med disse diagrammene, er at forfatterne har tips til hvordan det er lurt å plassere fingrene når man tar grepene. Videre forklarer Tone og Pelle om rytmer, måter å akkompagnere viser på med ulike slagfigurer (slå på forskjellige måter alt ettersom hva slags takt sangen går i). Bak i boken finner du en oversikt over hvordan du transponerer (bytter grepene i en sang hvis du vil spille den i et dypere eller lysere toneleie) og et grepkart hvor de fleste grep man kan tenke seg er vist.
Tips: Støter du på vanskelige ord og mangler en musikkbok å slå opp i? Ta en titt på Musikkordboken på nettet. Der finner du forklaringer på mye som har med musikk å gjøre.
De fleste sangene kan jeg (bortsett fra noen få, men det er sikkert bare fordi jeg ikke har fulgt så godt med). Noen av sangene har Joner-duoen laget selv. Dette er sikkert flotte sanger, men da en nybegynner på ukulele rimeligvis er en fersking som ihvertfall ikke leser noter, skal det godt gjøres å kunne bruke helt ukjente sanger til å øve med. Et stort pluss igjen er at de har tatt med Fader Jakob på åtte språk (!) og Kattene våre («å tenk at Gråpus...»). Sistnevnte er besifret litt folkemusikalsk slik at det blir noe «krappe» vendinger i akkordskiftene (på linja «Ja, se her ligger de så lunt og godt, og alle maler de så pent og smått» skifter man akkord på «se» og «alle». Jeg tror det vil falle lettere å skifte på «ligger» og «maler» selv om ikke det gir en så flott snert over melodien da).
Hva sitter du igjen med etter å samvittighetsfullt ha arbeidet deg igjennom denne boka? Jo, du kan antakeligvis akkompagnere deg selv til enkle viser, og du har verktøy til å utvikle deg videre som ukulist hvis du øver jevnt og trutt. Du har fått en basisforståelse av komp til forskjellige sanger i 4/4- og 3/4-takt. Heretter er det å gå løs på sangbøker og bli enda flinere til å spille sanger med flere grep og øve på å transponere. Tone og Pelle Joner har tidligere gitt ut en ukulelebok som er mer omfattende, Ukuleleboka. Der får du grundigere gjennomgang av det å spille ukulele, det er litt flere sanger og de er mer kompliserte. I Spill ukulele! er det toppen fem forskjellige grep i sangene på slutten. I Ukuleleboka møter du sanger med 10 grep. Rytmisk er det ingen forskjell. I Ukuleleboka er det også et større grepkart og en større oversikt over rytmefigurer.
Hvis du vil utvikle din spilleteknikk ytterligere og få gode tips til spillestil og lignende, vil det beste være å finne en som er god til å spille ukulele. Nest best kan være å gå til innkjøp av en instruksjons-DVD i ukulelespill. Det er mange undervisningsopplegg å få. Noen er på DVD, andre som bok og andre på nett. Viser.no har omtalt et utvalg av intruksjons-DVDer og bøker som kan være aktuelle – ta gjerne en titt på disse. Jo flere produkter kan kjenner til, jo lettere er det å finne noen som passer når det gjelder nivå og pedagogisk opplegg. Her er tre instruksjons-DVDer om ukulelespill, en bok/CD/DVD-pakke om ukulelespill. OBS! På disse DVDene er ukulelene stemt en tone lavere enn man pleier i Norge. Jeg vil dessuten anbefale en utrolig bra CD med ukulele-ensemblet Ukulele club de Paris.
Jeg har kjøpt en svært god ukulele fra en instrumentmaker i Arendal som gjør jobben godt og rimelig, Audun Hofseth. Bor du i nærheten av Vestfold og savner du noen å spille sammen med, kan du ta kontakt med Vestfold ukuleleklubb. Det er også en norsk ukuleleside som heter Ukulele.no og en svensk som heter uke.se. Lykke til!
Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag