Ukulelen hører til gitarfamilien, men den har fire kun strenger i motsetning til gitarens seks, og den er mye mindre. Vanlig størrelse er 53 cm, vekt omtrent 300 gram. Med andre ord ideell i ta med i ryggsekken eller bagen når man skal på tur. Den har sin forløper i den portugisiske braghuinha. På Hawaii ble øyboerne bergtatt av instrumentet i 1870 da en emigrant fra Madeira satte i gang å spille for dem på sin braghuinha. Instrumentet ble straks døpt ukulele som på hawaiisk betyr ”hoppende loppe”, en slags beskrivelse av fingrenes bevegelse over strengene. En gitarbygger ved navn Nunes, gjorde visse justeringer på instrumentet og slik ble det til hvordan en ukulele er i dag.
Jeg synes det er spennende med en lærebok i ukulele, og fikk etter å ha lest igjennom boken umiddelbart lyst til å forsøke å spille dette instrumentet. Boken er lagt opp på klassisk vis. Først gjennomgår forfatterene hvordan man stemmer instrumentet, og forskjellige måter å holde ukulelen på, samt hvordan man slår an strengene. Deretter beveger vi oss over på akkorder og arbeider oss oppover i vanskelighetsgrad. Her er mange kjente og artige sanger man kan praktisere grepene ved å spille, helt fra ”Fader Jakob” på en akkord, til avanserte låter som ”Ain´t she sweet” og ”Tea for two”. Det er i den sammenheng fint at akkorder som er gjennomgått repeteres utover i de vanskeligere sangene slik at man ikke behøver å lete seg tilbake dersom man har glemt et og annet grep. En god hjelp er det også at begynnertonen i sangene alltid er markert ved illustrasjon på hvor på ukulelen man finner tonen, i tillegg til at det er noter på alle sangene. Et pluss slik jeg ser det, er at flere melodier man ikke umiddelbart ville sett for seg i en lærebok, er med. Vi har ”fløytelåt” av Jakob Sande/Geirr Tveitt, og flere sanger av Vidar Sandbeck. Det passer jo bra i disse jubileumstider. Dersom man skulle ønske å spille i andre durer, er det et oversiktlig transponeringstabell på side 125.
I musikkundervisning i skolesammenheng, burde dette instrumentet virkelig kunne brukes som et alternativ til blokkfløyte og gitar. I særlig grad som alternativ til gitar da ukulelen med sin størrelse og kun fire strenger, skulle være langt enklere å håndtere for småskoleelevene.
Når dette er sagt, vil jeg understreke at ”Ukuleleboka” er en begynnerbok på 128 sider med de begrensninger det medfører. Dessuten har forfatterne gjort en sleiv på E7-grepet i grepkartet. Det ene av dem inneholder ingen E som grunntone, og kan således ikke sies å være en E7. Muligens er det en G#m-5 eller Hm6 uten kvint, men en noe tvilsom E7. Dette blir imidlertid flisespikking.
Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag