Pt: Grønt album (omslag)

Per Gunnar Bjørholt: Grønt album

Per Gunnar Bjørholt er en visesanger fra Stavern og kalles ofte «Pt» blant venner. Han spiller selv gitar og er ofte å se på visetreff rundt om på Østlandet. Han er leder for viseklubben Stavern Vise Versa som møtes en gang i måneden i Cafe Annekset. Der inviterer han gjester og Skagerrakkerne er et fast innslag på disse fredagene. Pt er med i denne kvartetten.

Birger Aasland

Grønt album åpner med Hulveien som tar oss med inn i skogen og setter stemningen med en slentrende jazz-melodi. Plata avsluttes med Kjose-eika, ei søt lita vise som sitter igjen som en liten «øreorm». I mellom disse finner jeg noen viser jeg liker spesielt godt: Olla, ei rolig vise i valsetakt med gitarkomp, trekkspill og feleinnsmett. Bratte berg er mer rocka og med el-gitarer som bygger opp under teksten. Refrenget er dessuten veldig bra. Huldra har en fin melodi som svinger og passer fint til teksten.

Tekstene er for øvrig av platas absolutt sterkeste sider. Per Gunnar Bjørholt er meget god med ord og rim og har et variert språk. Han skriver flott skildrende tekster og interessante fortellinger. Kort sagt er dette tekster som jeg gjerne kunne sett i ei diktsamling. «Med insektsurr som sekkepipedroner» er en flott beskrivelse, men krever at lytteren følger godt med. Pt fyller hver note med tekst, dette fører noen ganger til at ikke alle ord blir like sangbare, som for eksempel når trykket på «snølaget» blir på e’en.

Coveret er laget av Jarbjørg Bjørholt og er naturlig nok grønt med fine illustrasjoner. Jeg savner imidlertid et teksthefte der jeg kunne lese «diktene».

Arrangementene er laget av Nils Mathisen og han spiller de fleste instrumentene. Michael Thøgersen er med på trommer og Øystein Thommesen spiller fløyte. Dette er alle dyktige musikere som løfter plata musikalsk og skaper variasjon i ganske enkle melodier. Mange av visene har mange like vers som med fordel kunne hatt et brekk/bridge eller mer refreng i seg. Melodiene bærer preg av både jazz, rock og danseband i tillegg til mer tradisjonell arrangering av visene. De går både i dur og moll og i forskjellige tonearter, noe som også skaper variasjon og liv i plata.

Pt skriver selv i coveret at han «synger etter fattig evne», og det er riktig at han har begrensninger når det gjelder sangstemmen – men han har en snakke-syngende måte å framføre visene på som bringer teksten godt fram. Han er tydelig i tekstuttalen og veldig artikulert, noe som også gjør at vokalen innimellom kan bli litt stakkato.

Per Gunnar Bjørholt har laget et bra konseptalbum med gode tekster og han har fått svært god musikalsk hjelp i studio.  Ei plate vel verdt å lytte til.

Grønt album er Per Gunnar Bjørholts fjerde CD-utgivelse. Han har tidligere gitt ut Stavernviser i 2011, Rødt album i 2014 og Svart album 2016. Grønt album er spilt inn i Fristad studio i februar–mars 2018 med Nils Mathisen som produsent. Plata inneholder 16 viser om skog, trær, fjord og fjell og må vel kalles et temaalbum, en hyllest til det lokale. Alle visene er laget av Per Gunnar, både tekst og melodi.

 

Publ: 21. jan. 2019.