Øystein Sevåg: Space for a crowded world

Øystein Sevåg ga for en tid tilbake ut et meditativt album for den audiofile som liker å bruke tid på å lytte til musikk. Space for a crowded world krever tid og konsentrasjon av lytteren og er i hovedsak et instrumentalalbum.

Per Jakob Skaanes

Jeg burde ha skrevet omtalen for lenge siden, men slik ble det ikke. Her kommer den fordi jeg synes plata er interessant og givende å lytte på. Øystein Sevåg har uttalt at hans visjon for å lage musikk i årtier har vært å inspirere oss til å reise innover mot vår innerste kjerne. Han betrakter albumet Space for a crowded World som den kanskje den mest presise gjenspeilingen av hans visjon så langt.

Akustikk og elektronikk

Det er mye artig effektbruk i Sevågs lydlandskaper med piano, strykere og elektroniske instrumenter. Dette er definitivt ikke viser, om noen skulle håpe på det. Man må være positivt innstilt til «utflytende»  lydlandskaper og like elektroniske innslag i et akustisk lydbilde for at dette albumet skal treffe. Jeg har hatt stor glede av å lytte til albumet, samtidig som man må være i det rette meditative humøret. For variasjonens skyld, kan man kanskje si, har har Sevåg med seg Benedicte Torget på vokal og Barbara Bucholz på theremin på noen av sporene.

Om man setter seg ned med herværende album av Øystein Sevåg og for eksempel Ossicles av Karl Seglem, skulle man ha mer enn nok for en audiofil aften. Kanskje det blir litt i meste laget, men da har man to album med to vidt forskjellige og samtidig i overkant fascinerende lydlandskaper å kontemplere over.

Barbara Bucholz på theremin

Sevåg har med seg en gjesteartist på to spor albumet, Barbara Bucholztheremin. Hun døde dessverre kort tid etter innspillingene av Sevågs album. Hun var regnet for en av de fremste thereministene i dag. Her er et opptak av henne fra Museum for moderne kunst i Frankfurt 2010. Ta og en titt på denne TED-presentasjonen av Pamelia Kurstin. Skulle man bli ekstra fascinert av theremin, kan man for eksempel søke hjelp hos Carolina Eyck.

Du kan strømme albumet på Tidal eller andre strømmetjenester. Foreligger og på vinyl.

Øystein Sevåg: Space for a crowded world. Siddharta Records 2012.