Leganger CD-omslag

Nicolay Leganger: Kjærlig talt

Da Nicolay Leganger fikk Frivillig-prisen i Lindås kommune var hovedbegrunnelsen hans mangeårige og mangfoldige innsats som visesanger.

Harald E. Ringås

I sin tale til prisvinneren ble det blant annet sagt at man må brenne for å gi kultur til folket, og gi ut CD. Det har Leganger nå gjort, og dette er en innspilling som er en prisvinner verdig. Platen har fått tittelen Kjærlig talt med den engelske undertittel From the bottom of my heart. Etter å ha lyttet til disse tekstene er det utvilsomt betegnende for hva Leganger vil formidle. 

Om åpningssporet, Natten er for troskap, Marian, har opphavsmannen selv fortalt at han skrev den da han var 16 år og hadde truffet Marian på et dramakurs. Hun ble hans aller første sjelevenn. Nicolay Leganger makter å formidle sin ungdoms usikkerhet og sjenanse hvor natten blir tryggere enn dagen. En var og fin vise hvor jeg synes jeg hører artisten gjenoppleve følelsene fra den gang.

Teksten er skrevet på et tilnærmet normert bokmål, det var vel slik det ble gjort i 1975 før dialektbølgen hadde slått inn over visemiljøet.

Kongen a’ Marken er historien om byoriginalen William. Tolket røft og rett frem og med et drivende komp. 

I det hele tatt er Nicolay Leganger en skarp iakttager av livets mange fasetter, og han tolker og formidler det på en måte som vekker gjenkjennelse. Jeg har også møtt Piken i gresset. En vakker vise med et avstemt akkompagnement. 

Leganger minner oss om livets utfordringer og vårt ansvar for å ta vare på hverandre. Se meg er tilegnet LEVE – foreningen for etterlatte ved selvmord. 

Innspillingen viser stor bredde i motivvalg, og Nicolay Leganger evner å sette ord og toner til de alvorligste og avgjørende hendelser i vår tilværelse. Bunnløs sorg etter terroren på Utøya formidles i Hvorfor det?

Hvordan de enkelte spor settes sammen og hvilken rekkefølge man velger har betydning for den totale opplevelsen. Denne innspillingen har mange kontraster, og spenningen mellom de forskjellige visene holder lytteren fanget. Leganagers hyldest til den naturlige skjønnhet i Du er så… drives frem av en bredt og suggererende anlagt blåsergruppe med storbandkarakter. Den avløses av den forsiktige og intime Vi som søker lykken som har en helt annen musikalsk og tekstlig stemning. 

Platen avsluttes med den fint avstemte vuggesangen Så nå vesle barnet. Og med den er ringen sluttet fra den rolige nattsangen om Marian til sluttens vuggesang som leder oss inn i en ny natt.

Nicolay Leganger har skrevet all musikk og alle tekster, og platen er produsert av Lars Martin Myhre som neppe trenger nærmere presentasjon. Musikerne er valgt med omhu, og det høres. De har fått akkurat den friheten som skal til for å formidle melodienes særpreg uten å skygge for den tekstlige fremføringen.

Det har vært en udelt glede å stifte bekjentskap med Nicolay Leganger. Han fortjener et stort publikum, og Kjærlig talt anbefales på det varmeste.

 

–> Artisten har egen hjemmeside for mer informasjon: nicolayleganger.no.

Publ.: 11. nov. 2018.