Maria Toresen

Maria Toresen: Alle små ting

Maria Toresen debuterte i 2015 med Birds don’t tell. Den fikk usedvanlig god omtale. Etter å ha skrevet tekster på engelsk, har hun nå begynt å skrive på norsk. 

Harald E. Ringås

I 2017 vant Maria Toresen Rævsparkstipendet som deles ut av Norsk Viseforum. Stipendet skal dekke kostnadene til innspilling av en EP. Samme høst forelå innspillingen under tittelen Alle små ting. Det har vært knyttet store forventninger til denne maxi-EP’en som er Toresens første på norsk. Hun har høstet strålende omtaler for sine tidligere innspillinger på engelsk og er en ettertraktet sceneartist.

Om hvorfor hun nå skriver på morsmålet, har hun selv sagt skyldes at formidlingen, nærheten og meningen blir så mye sterkere enn det hun har klart å formidle tidligere på engelsk.

Toresen EP-omslagAlle små ting er satt sammen av fem viser.

Den åpner med Klarte det. En tekst om kjærlighetshåp formidlet på en varsom og inderlig måte.

Ekvator er også en kjærlighetssang, men mer om å holde ut enn om håp. Maria Toresen har en vakker stemme som enkelte ganger kan minne om Aurora i utrykket. Hun står likevel trygt på egne bein og evner å utnytte stemmens nyanser. 

Telle for fort er en fabel om å jukse. Teksten gjør uventede og assosiative sprang med et manende refreng.

Alle små ting er en hyllest til naturen. Nærmere bestemt det i vår flora og fauna som vi lett overser, de små ting. Oppdager vi disse tingene i naturen, blir vi rikere mennesker, og det kan ingen ta ifra oss.

Innspillingen avsluttes med Siste timen. En tekst om avskjedens intensitet og angst.

Alle små ting er en følelsesmettet innspilling. Den er god å lytte til, og tekstene er ledsaget av et fint avstemt akkompagnement. 

Maria Toresen føyer seg inn i rekken av tekstforfattere som løsriver seg fra den bundne verseformen. Tekstene får form av flytende fortellinger. Dette stiller særlige krav til melodien som ikke kan støtte seg til tekstens rytme i tradisjonell forstand. 

Toresen lykkes stort sett med å komponere melodier som ikke kolliderer med tekstens iboende rytme. Innspillingen skjemmes imidlertid tidvis av uklar diksjon. Selv for en rogalending er det vanskelig å få tak i teksten enkelte ganger.

Maria Toresen har med seg anerkjente musikere i ulike sammenheng på denne innspillingen: Olaug Mundal: Piano & rhodes, Thomas Dybdahl: Gitar, Torje Fanebust Ås: Bass, Reinhardt Toresen: Munnspill, Frode Johannessen: Gitar, Erlend Aasland: Waterphone. 

Platen er innspilt i studio Action/Adventure i Stavanger med Alex Bouché som produsent og mikser.