Reisefølge - omslag

Knut Holte og Harald Markussen: Reisefølge

Med et bakteppe av nord-norsk varme, humor og natur inviterer duoen Knut Holte og Harald Markussen til reisefølge. Samarbeidet mellom dikteren Holte og gitarist, komponist og arrangør Markussen ble innledet for noen år siden og førte til albumet Blues og ballade i 2011. Nå foreligger oppfølgeren.

Harald E. Ringås

Albumet åpner med trøstevisa Vær ikkje bekymra, et spor i singer/songwriter-tradisjonen. Guttorm, Børre og Kalimera som alle har sitt å stri med, trøstes med henvisning til Matteus 6.33, men blir også minnet om at bunnen kan være lengre ned enn man tror. En sprelsk start på reisefølget med drivende komp.

Frida og Fredrik er en fin liten kjærlighets-historie i visetradisjonen før albumets tittellåt Reisefølge. Vi trenger alle følge på vår ensomme vei med de samme gleder og sorger. Avslutningen blir hengende, reisen er ikke slutt. Reisemetaforen finnes i flere sanger og knyttes til avskjed som i Så lite.

Månesang er en fin betraktning over hva dette himmellegemet kan gjøre med oss og hvordan vi kan se den, ikke uten en viss humoristisk snert.

Albumet har flere spor hvor man fornemmer lengselen etter noe som har vært og som man lengter tilbake til. «Der den tynne linja går, mellom det som va og e – og alle ting begynne» som det synges i Alle år vi fikk i lag.

I Skyggen under eviggrønne trær besynges vennskapet vakkert og varmt i visens form, enkelt og inderlig.

Knut Holte og Harald Markussen har hentet inspirasjon fra ulike musikktradisjoner og former dem til sitt eget. Påvirkningen fra blues finnes flere steder, men formen rendyrkes i Stein Ståle Blues. En blå historie om Stein Ståle fra vugge og helt ned i kista, «Å leva det er å elska blues».

Tida tok mæ i handa er albumets siste spor og avslutter reisefølget. Tiden er vår følgesvenn, kan vi angre på at vi ble med?

Alle tekstene i Reisefølge er skrevet på dialekt, men diksjonen er upåklagelig slik at det selv for søringer burde være enkelt å få med seg ordene. Tekst og melodi er dessuten så godt tilpasset hverandre at det aldri blir noe heseblesende eller forsert over fremføringene. 

I CD-versjonen som er grunnlaget for denne omtalen, er alle sangtekstene gjengitt i omslaget, og da kan tekstene lese uavhengig av musikken. Jeg nevner dette fordi mange av tekstene godt kan stå på egne bein!

Melodiene favner mange stiler og omgir ordene på en nennsom og berikende måte. Arrangementene står aldri i veien for tekstene, men bidrar til å understreke dem.

Det høres at musikerne er av ypperste merke. Knut Holte: Vokal og munnspill. Harald Andreas Markussen: Gitarer, mandolin, ukulele og synther. Åsmund Wilter Eriksson: Bass. Harald Rossetnes: Trommer & triangel. Skjalg Bjørstad: Trekkspill, piano & Rhodes. Steffen Grønli Karoliussen: Saksofoner.

Innspillingen er støttet av Tekstforfatterfondet og kan virkelig anbefales.

Knut Holte og Harald Markussen: Reisefølge
CD / LP. Vær ikkje bekymra Records.

 

Publ. 12. nov. 2018, og i VISOR nr 12 (høsten 2018).