Plateomslag Skjømmingsboka

Ingeborg Oktober: Skjømmingsboka

Vakker og sår melankoli 

Ådne Evjen

«Det meste e kan va ensomt å lær», synger Ingeborg Oktober i Bak Malinga. Denne fine og litt såre tekstlinjen finner man på den første låten på Ingeborg Oktober sin nye plate Skjømmingsboka. Noen vil kanskje ha fått med seg den første plata hennes, Hjerteræk, mens andre husker henne fra den fine duetten Kanskje med sin musikalske våpendrager Erling Ramskjell. Nå er Ingeborg fra Hamarøy i Nordland ute med sitt andre album. Plata er produsert av før nevnte Erling Ramskjell. 

Det er mange fine, melankolske stemninger og tekster i Ingeborg si skjømmingsbok. Å lytte til denne plata er litt som å høre en selvbiografi, for tekstene er veldig sterke og personlige. De reflekterer tema som ensomhet, identitetssøking og tungsinn. Et godt eksempel på alle disse temaene er «tittellåten» Skjømming, der hun forteller oss hvorfor hennes trang til å uttrykke seg kunstnerisk er så viktig. Samtidig kommer tvilen på om det hun gjør er det rette sterkt til uttrykk: «Og vil e egentlig gjør musikk, og kunst og lev på lån/Ingen penga, kun magi – og kem faen trur på sånt». Tvil og tro lever sammen i Ingeborg sitt tekstunivers.

Litt enkelt sagt kan man si at Ingeborg Oktober musikalsk sett beveger seg i viselandskapet. Hun trakterer sin akustiske gitar på en utmerket måte og stemmeuttrykket er inderlig og fint. På et par sanger er det stort sett bare hun og gitaren, mens hun på de andre låtene har med seg gode musikere på el-gitar, trommer, bass, orgel, fiolin og piano. Det gir musikken en fin dybde og dynamikk, og om man kaller det visesang eller visepop er forsåvidt ikke så viktig. På Døden f.eks er det fantastisk fint orgel- og basspill i kompet, mens Ingeborg synger «Kjenn på teng e ikkje bør sei/Drøm om teng e ikkje tør sei/Kjenn på teng e ikkje bør føl/drøm om teng e bærre tør føl».

I det hele tatt passer Hamarøy-dialekten godt som poetisk språk. Bruk av apokope – bortfall av lyder eller stavelser sist i ord – i dialekten, gjør at ordene ligger godt i tekstene. I tillegg til at hun er flink til å skrive tekster selvsagt. Ordene føles sjelden tunge eller overflødige, selv om det er mye melankoli innbakt. Ingeborg Oktober har lagd en meget sterk og vakker plate som gir oss høststemninger på mer enn én måte. Måtte mange få øynene og ørene opp for denne talentfulle damen fra Hamarøy!

PS. For de som lurer på det, «skjømming» betyr skumring eller skumringstime. 

Omtalen står også på musikknyheter.no

Publ. 19. nov. 2018.