Ingeborg Oktober 2018

Ingeborg Oktober på turné med skumringsbok

Ingeborg Oktober slapp tidligere i måneden albumet Skjømmingsboka og legger i disse dager ut på en turne som tar henne til åtte scener fra Oslo i sør til Tromsø i Nord.

Norvald Næss
Plateomslag SkjømmingsbokaSkjømmingsboka (skjømming = skumring) er den unge, nordnorske visesangerens andre album, og er i følge vår egen Ådne Evjen en meget sterk og vakker plate som gir oss høststemning på mer enn én måte (se omtalen her). 
Dagsavisens Geir Rakvaag kaller det et perfekt komponert album – ni sanger på en halv time uten et eneste dødpunkt. 
Hennes egen vinkling på Skjømmingsboka er at det er gjennomgående minimalistisk produsert, uten store fakter og unødvendige dramatiske virkemidler. 
– Det er klart musikken og melodiene er en viktig del av plata, men jeg har et veldig stort fokus på tekst. Jeg kan av og til bruke år på å få tatt en sang dit jeg vil ha den, bare på grunn av teksten ikke sitter helt med en gang. 
 
Om å skulle ta musikken fra plate til scene sier Oktober at det er to sider av en mynt hun er veldig glad hun har i lomma. 
– Å skrive og spille inn denne skiva, har vært en lang og tøff reise for min del. Konserter handler om øyeblikket, og er givende på en mye mer uforutsigbar og direkte måte. Jeg liker å kunne spille direkte til mennesker i en intim setting; og prøve å viske ut det skillet som går ved scenekanten.
 
Til tross for at hun nettopp har rundet 24, har hun rukket å slippe to plater som soloartist, og spilt på både By:Larm, Trondheim Calling og en rekke andre  festivaler. Hun er også frontfigur i bandet Likholmen, der hun blant annet spiller med sin svenske visekollega Stefan Sundström. Bandet har to utgivelser bak seg, og åpnet tidligere i år Varangerfestivalens med et bestillingsverk. Likholmen har spilt både Grønland, Finnland og Danmark og slipper ny plate i løpet av året.
 
– Det er fint å kunne gjøre litt forskjellige ting, uttrykke ulike stemninger i ulike formater. Sist jeg spilte med Likholmen hadde vi et kor på 30 stk i ryggen, og i løpet av denne turnéen kommer jeg til å både spille med fullt band, men også gjøre noen konserter som duo. 
Nå har jeg brukt fire år på å jobbe meg fram mot denne utgivelsen, og å få formidle den for publikum. Så den enkle konklusjonen på hva jeg tenker om den kommende turnéen, er at jeg veldig, veldig klar.
 
Ingeborg Oktober portrettSjekk turnelistas linker for lokale og klokkeslett!

Turnéliste: 

TRONDHEIM m/ band, Antikvariatet 28. nov: https://bit.ly/2zGVAaj
BODØ m/band: https://bit.ly/2OFKZoi
MISVÆR m/band: https://bit.ly/2ReadrW 
HAMARØY m/band: https://bit.ly/2Ou0rUN
KABELVÅG duo: https://bit.ly/2KdliqH 
 
Publ: 28. nov. 2018.