Hege Tunaal: Annet hvert sekund… Kvinneskjebner

Hege Tunaal var en av grunnleggerne av den norske visebølgen, helt fra hun i 1969 ga ut LP’n Dobbeltportrett sammen med Lars Klevstrand og senere var med på Viser i Trengsel, 1972. Nå er det gått 14 år siden forrige plate. Den nye CD’n konsentrerer seg om kvinneskjebner, sett med kvinnens øyne.

Øyvind Rauset

Temaer som barneekteskap eller æresdrap blir belyst, og Bertolt Brecht, Arnljot Eggen, Alf Prøysen er blant forfatterne. Med seg har hun bl.a Morten Gunnar Larsen og Lars Klevstrand. Omslaget er tegnet av Kari Rolfsen.

Om den nye plata sier hun bl.a:
– Kvinneskjebner sett med kvinnens øyne er sjelden kost i visetekster. Kvinnen blir gjerne romantisert der. Den harde virkelighet som kvinner kan møte, blir ofte usynliggjort. Det kan være æresdrap, her beskrevet av Jan Hammarlund i sangen Jenta fra fjellene, eller barne-ekteskap som jeg selv har skildret i Annet hvert sekund…

På denne CD’n møter vi mange kvinneskjebner, for eksempel tiggerkvinnen Keiserinnen slik Anna Döbling beskriver henne eller Alf Prøysens fortelling om vaskehjelpen Alma Assosiala. Arnljot Eggen synligjør det schizofrene kvinnesynet i Eg er ei kvinne. Bertolt Brecht griper oss med sin såre fortelling om svik i Surabaya-Johnny. Tekstene forteller alle om vonde sider ved det å være født som kvinne der holdninger, kultur, etnisitet og sosial stand er med på å avgjøre deres skjebne. 

Alt er heldigvis ikke bare trist og leit i kvinnelivet. Tango i svime forteller om gleden og spenningen på en tangofestival i Seinäjoki i Finland. Til varmeputen skildrer et godt øyeblikksbilde, selv uten en partner ved din side. 

Et topplag av muskere har bidratt på albumet: Morten Gunnar Larsen: Klaver og arrangement, Georg Reiss: Klarinett, Tenorsaksofon, Blikkfløyte, Edvard Askeland: Bass, Birger Mistereggen: Slagverk, Åsbjørg Ryeng: Bandoneon, Bjarne Magnus Jensen: Fiolin, Steinar Haugerud: Bass og Lars Klevstrand: gitar – og musikkprodusent.

Plata har fått støtte fra Fond For Utøvende Kunstnere og Kunstnerforeningen.

Hege Tunaal: Annet hvert sekund… Kvinneskjebner
Grappa  GRCD4554

Hege Tunaal og musikerne
Musikere som spiller på plata, med Hege selv i midten.

Publ. i VISOR nr 10 (nov 2017), på nett feb. 2018.