Frode Johansen. Foto: Thomas Fredriksen

Frode Johansen: For sånne folk som dere…

Frode Johansen er en meget etablert og anerkjent representant for den norske visetradisjonen. Av mange ansett å være «arvtageren» etter Lillebjørn Nilsen. Lillebjørn har selv sagt følgende om Frode Johansen «Lytt til denne mannen; han kan det»

CD-omslag, Frode JohansenTrond Skarsten

Og nå er han ute med sin femte plate etter debuten i 2013, med tittelen For sånne folk som dere….  Om du ikke allerede har skaffet deg denne platen så anbefaler jeg at du gjør det – dette er tradisjonell visekunst på sitt aller beste.

Frode Johansen er en visekunstner som med sine treffsikre tekster, iørefallende melodier, gode vokal og ikke minst sitt eminente gitarspill rundhåndet deler sine egne erfaringer og observasjoner med lytteren – og han har mye på hjertet…

Omtaler av den enkelte vise på denne platen vil ikke gi Frode Johansen den rettferdigheten han fortjener – gjennom 10 produksjoner tar han oss med gjennom de tingene han er opptatt av og har erfart gjennom sine år som artist og ikke minst som menneske. Her får vi alt fra en trøstesang til en profilert kvinnelig langrennsløper til utsnitt fra levd liv. Alt fremført med ærlige og nøkterne tekster preget av selvironi, humor og skarp iakttagelsesevne. Men jeg vil gjerne trekke frem som min personlige favoritt «En liten kopp lykke» – lytt og døm selv…

Jo mere en lytter til denne platen jo klarere trer slektskapet frem til andre etablerte visekunstnere som Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde, men også Tove Bøygard – alt mikset på en fin måte som gir vokalen tilstrekkelig rom, og samtidig tar godt vare på akkompagnementet. 

Med seg på denne platen har Frode Johansen følgende musikere på alt utenom «Opptatt»Luis Landa – Perkusjon, Trond Hultgren – Bass, Freddy Holm Strenger, Tove Bøygard  – Vokal på «Natta Lang» sammen med Frode Johansen

«Opptatt» som er spilt inn i 2002 (tatt med som historisk bonustrack) finner man følgende musikere, i tillegg til Frode Johansen på gitar/vokal: Knut Hem (trommer), Lars Håvard Haugen (mandolin), Bjørn Holm (bass) og Trond Nagell Dahl (piano).

Platen er spilt inn og produsert av Frode Johansen/@Gunpoint Studio. 

5 tonerLa meg runde av med et sitat fra Tor Andersen, Ordentlig Radio: «Frode Johansen er en av Norges aller beste visekunstnere» – og en 5’er er vel fortjent!

Frode Johansen: For sånne folk som dere…
FAJo Music 2017.

 

Publ. 11. jan 2018.