Lukashaugen: Vi eier skogene – Omslag

Erik Lukashaugen: Vi eier skogene

Siden Erik Lukashaugen gav ut albumet Av en sliters memoarer i 2013 hvor han tonesatte tekster av Hans Børli og nå i 2018 med Vi eier skogene, et bestillingsverk i forbindelse med Hans Børlis 100-års markering, så er disse to navnene uløselig knyttet til hverandre. Jo mere jeg lytter til denne platen, jo bedre blir den – her finner vi tekster av Hans Børli både fra hans tradisjonelle dikting til de mer modernistiske og frie tekstene. Alt smakfullt tonesatt av Lukashaugen. Dette er blitt en «lytteplate» som jeg anbefaler meget varmt!

Trond Skarsten

Erik Lukashaugen er muligens en av våre mest produktive visekunstnere som med sine omkring 100 konserter i året deler både egne tekster samt sprer kunnskap om skogsdikteren Hans Børli. Albumet Vi eier skogene har allerede rukket å nå et stort publikum. For de fleste er nok Hans Børli kjent som en skogens dikter – noe som fortjener å bli korrigert da han er så mye mere. Det er nok korrekt at det er skogen som var utgangspunktet i og med hans yrke som tømmerhugger, men etter hvert ble han også mere opptatt av politikk og emner så som tro og død. Det som imponerer mest er at Erik Lukashaugen i sin tonesetting har klart å flette inn skogens melankoli og egnens musikalske tradisjoner på en slik måte at det oppleves både tidsmessig- og kulturmessig korrekt. 

Erik LukashaugenJeg vil vel anta at Louis Armstrong vil nå det største publikumet, men den jeg holder høyest må være Dagene og drømmen – her opplever jeg at personen og samfunnskritikeren Hans Børli klarest kommer frem med sine vurderinger og erkjennelser om hva som kunne vært. 

Gjennom totalt 10 produksjoner får lytteren et godt og variert innblikk i Hans Børlis univers flott tonesatt og fremført av Erik Lukashaugen. Det at man kjenner kulturen og har en geografisk tilhørighet til regionen er en absolutt nødvendighet for å formidle dette med ekthet – dette opplever jeg til fulle i denne produksjonen. 

Alle tekster er skrevet av Hans Børli og tonesatt av Erik Lukashaugen. På platen har han med seg sitt faste band Arbeidslaget som med sine dyktige musikere Tarjei Nysted (strenger), Bjørge Verbaan (tangenter/strenger), Ellen Brekken (bass), Krister Skadsdammen (strenger), Jørund Fluge Samuelsen (munnspill) og Liz Tove Vespestad (sang på Dagene og drømmen) gir en tilnærmet perfekt ramme omkring tekst og melodi.

Platen er produsert av Jørund Fluge Samuelsen og Erik Lukashaugen.

Dette er en meget vanskelig plate å sette inn i et rettferdig karaktersystem da den krever en god del av lytteren – en må ha en viss kjennskap til Hans Børli, tidsepoken samt rammene dette ble skrevet inn i.
6 tonerSom en kulturhistorisk produksjon som gir lyrikeren Hans Børli den respekt han fortjener, så velger jeg å «gå hele veien» til en 6’er – alt mens jeg holder et fast tak i håpet om å få både Erik Lukashaugen og Arbeidslaget til en scene i min egen nærhet…
(les Viseklubben Christian! Red.anm.)

CD – Erik Lukashaugen: Vi eier skogene
Øsekar 2018 

Se også Lukashaugens hjemme- og Facebooksider: 
www.eriklukashaugen.no
www.facebook.com/Eriklukashaugen.no

Publ.: 13. juni 2018.