Det gleder bestandig når denne anmelderen får en viseplate med egenskrevne viser og i tillegg egen musikk. Det er Grete Utengen som er ute med platen Det er jeg som kjører – Om å åpne og lukke dører. 

Grete Utengen

Grete Utengen. Foto: Jan Nossen.

Ketil Edmond Fjeld

Platen er innspilt i Øystein Vesås’ studio Lydkjøkkenet og hun har med seg dyktige musikere som Steinar Larsen, Ingrid Gudmundsen, Marit Klovning og Erik Hageler. Lydbildet er balansert og Utengens stemme kommer godt frem i låtene. 

Tekstene er gjort over flere år og har ingen tematisk tråd. Utengens tekster handler i noen grad om stemninger som på låtene Et glass vin og Nok en gang. Men der jeg syntes at Utengen har potensiale, er når hun tar humor i bruk som virkemiddel. Kostelig er låten Det er jeg som kjører — som handler om at det er hun som bestemmer at hun selv skal kjøre. Den samme humoren tar hun i bruk på låten En hest er en hest, ikke sant? På noen låter må hun jukse litt med ord for å få rimene til å gå opp. Favorittlåten min er Rustne damer hvor hun bruker ironi og humor på en flott måte.

Svakheten med platen er melodiene, de er preget av det mange nye norske visediktere sliter med, nemlig å lage fengende låter. Dette er nok en kunst som veldig få behersker. På et par av låtene syntes jeg Utengen er på riktig spor. Uansett er mitt råd til Utengen å jobbe mer med melodiene. Hun har absolutt et potensiale til å utvikle både tekster og låter, og denne platen er absolutt verd å lytte til. 

Glemt er heller ikke at CDen er utstyrt med Utengens egne malerier, det vitner om en tusenkunstner. Visesangere og diktere som viser mot til å prøve, fortjener ros spør du meg!

Grete Utengen: Det er jeg som kjører
Om å åpne og lukke dører
Egen plateutgivelse.

Publ: 27. des. 2018.

Annonser