Ola Magnell CD

Ola Magnell feirer 70 med visetekster i bokform

Ola Magnell fylte 70 år 20. januar 2016. I den forbindelse foreligger nå alle hans visetekster i bokform. Den har fått tittelen Ola Magnell – Ord och inga visor.

Ketil Edmond Fjeld

Denne unike visesangeren har så visst fortjent en bok med alle hans tekster i bokform. I forordet skriver Anders Wällhed at Ola Magnell har vært litt tvilsom til en slik utgivelse – om tekstene står godt nok på egne ben til å fortjene en bokutgivelse. Det er vel typisk Magnell, han har aldri vært kjent for spisse albuer, men av ydmykhet for ord. Han hevder i et intervju at han fremdeles holder på å lære seg å skrive tekster. I all beskjedenhet, det er flere 10 år siden den godeste Magnell lærte seg dette.

Tekstene i boka er i hovedsak hentet fra hans plater, i alt 12 album samt noen singler. Tekstene til hans viser har så høy kvalitet at de uten problemer kan leses frittstående. Magnell sin første LP- plate kom allerede i 1974, ”Påtalåter”. Anmelderne var langt fra overbegeistret, Aftonbladets anmelder mente at Magnell burde skaffe seg en tekstforfatter. Så feil kan det gå an å ta. Ola Magnell er tildelt Cornelis Vreeswijk-stipendiet, Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris og Fred Åkerström-stipendiet. Og i 2015 SKAPs stipendium till Evert Taubes minne. Stol aldri på en anmelder, må vel mottoet være.

Ola Magnell blir av noen knyttet til den svenske proggrørelsen, jeg har verken hørt heller lest noen av tekstene til Ola Magnell som tilsier en slik binding. Jeg tror denne misforståelsen skyldes at Magnell har stilt opp på ulike arrangement knyttet til venstresiden i Sverige. Ola Magnell er ikke og har aldri vært noen protetssanger, han har vært opptatt av poesien i tekstene. I mange av hans tekster skjønner man nok at han har hentet inspirasjon både fra Evert Taube, Cornelis Vreswiijk og Bob Dylan. For det er historier Magnell forteller på en helt særegen måte. Hvis en skal ta med en tekst av hans rikholdelige materiale velger jeg meg Bruten vinge:

bruten vinge

en stöt gick genom hjärtat när det ringde
vinden genom vassen visste vem
en sliten fågel med en bruten vinge
hade flugit bort och ville hem

jag kände på mej vad som skulle följa
visst var hon ung men inte så naiv
att hon kunde dra nån vals och dölja
de unga männen i sitt unga liv

en tår föll tyst och regnet föll på rutan
sen hon berättat om sin vackre vän
jag sa: han verkar lätt att leva utan
men du går säkert hem hos honom än

ja kanske det, sa du, men om jag finge
trots att jag nog låtit kort ibland
satt jag med din arm omkring min vinge
under linden i ditt lugna land

din röst var ljuv musik men refrängen gick i moll
och Hamlet satt med djupa veck i pannan
i livets dramatik finns ingen färdigskriven roll
och ingen kan ju äga någon annan

min vän, sa du, som om det skulle räcka
för mej var du så mycket mer än så
jag skulle till din stad i nästa vecka
och du sa: kan vi inte mötas då

jag flög direkt, sa jag, ifall det ginge
vad vore jag för vän om jag sa nej
till en fågel med en bruten vinge
och en sång som klingar rätt för mej

Ola Magnell sin siste plate kom ut i 2010 med tittelen Rolös. Den ble varmt omfavnet av musikkjennere. Jeg er hundre prosent sikker på at Magnells musikk og tekster vil leve lenge fordi Magnell etter min vurdering nok er blant de beste i Norden når det gjelder å skrive poesi. Jeg syntes 70-åringen Ola Magnell bør ta seg sammen og gi ut en ny plate. Det vil glede alle visevenner i Norden.

Ola Magnell: Ord och inga visor – Låtlyrik 1973–2013
Lindelöws bokförlag
Foto omslag: KRISTER HANSSON / IBL Bildbyrå.

Publisert: 7. mar 2016.