Grøn/Sky CD-omslag

Grøn/Sky: Ord frå ein annan skog

Ord fra ein annan skog er et album av saksofonist og komponist Anders Lønne Grønseth og vokalist Anja Eline Skybakmoen. For anledningen går de under navnet GRØN/SKY. Akkompagnert av et skreddersydd kammerensemble fremfører de Grønseths tonesettinger av Halldis Moren Vesaas’ dikt. 

Grøn/Sky CD-omslagYngvild Flatøy

Tekstmaterialet er hentet fra en av våre kjæreste lyrikere, Haldis Moren Vesaas (1907–1995). Vesaas’ tekster skildrer blant annet ungdom, forelskelse, vennskap, morsrolle, den modne kvinnens perspektiv på livet gjennom jordnær symbolikk. Grøn/Sky søker å underbygge det symbolske og formmessige innholdet i lyrikken, og det klarer de. 

Gitar, treblås og vokal har fått størst plass i lydbildet, men det er stadig bevegelser i det øvrige arrangementet som holder lytteren aktiv. Denne instrumenteringen svarer fint til deres uttrykte ønske om å formidle Vesaas’ lyrikk med rot i visesjangeren. 

Den røde tråden kunne imidlertid vært tykkere. Albumets overordnede stil kunne med fordel vært kultivert ytterligere, og hovedmelodiene er ikke alltid overbevisende. «Du ser meg i auga» fremstår som den sterkeste låta, og den som får frem visekunstens ideelle kvaliteter 

Skybakmoen har en sterk vokal klang som bærer oppgaven å ligge langt fremme i lydbildet. Det er en god balanse mellom vekting av melodi og akkompagnementet. 
I visesjangeren får ofte den fortellende stemmen mye plass, er det kanskje takket være Grønseths jazzbakgrunn at forholdet mellom vokal og akkompagnement er mer balansert? Det er uansett et grep som må applauderes. Det er mye spennende å lytte til i detaljene, og arrangør Grønseth viser at han har et stort potensiale som komponist og arrangør.

Grøn/Sky: Ord frå ein annan skog 
(Pling music / Pling014) 

Publisert: 29. mars 2016.