Sigrun Loe Sparboe: Vindfang

Sigrun Loe Sparboe er ute med sitt andre soloalbum, Vindfang. Sparboe leverer gode og nære tekser med et spennende lydbilde. Hun befester med dette albumet sin posisjon som en artist/ sanger/låtskriver man skal være oppmerksom på. Vindfang er et solid album.

VindfangPer Jakob Skaanes

Sigrun Loe Sparboe er nordfra. Hun bodde noen år i Oslo, på Grünerløkka, hvor hun spilte i Sigrun & The Kitchen Band som hun har gitt ut tre album med. Etter noen år brøt hun opp og reiste hjem til Harstad, bosatte seg på et nes der for å satse på musikken.

Hennes venner og musikerkollegaer i Oslo falt ikke direkte for idéen om å reise til «utkant»-Norge og tro at hun fremdeles ville kunne være med som musiker. Etter Vindfang å dømme, har hun definitivt gjort det rette.

Tekst- og låtskriver

Såvel tekster som melodier er signert Sigrun Loe Sparboe. Tekstene er stemningsfulle betraktninger om tilværelsens små og store tilskikkelser. Disse er personlige og fylt med nærvær uten at man føler at det blir for privat på noe vis. Albumet åpner med en skildring av et forlis i en eller annen form. Finurlig tekst. Den fine oppbygningen av musikken og teksten i skildringen av forlis. Det er flott å lytte til hvordan det bygger seg opp og får sin avrunding, for «vi gikk ned i lag». Vi hører om paraplyer, gjenbruk, å se gjenstanders verdi gjennom deres egenskaper, om ungpikegleder med oppmerksomhet fra en helt spesiell gutt  i ungdomstiden, fascinasjon ved slike minnerike opplevelser. Enkelte tilsynelatende lett naivistiske tekster blir dype når de fremføres med en slik eleganse og stemning som Loe Sparboe gjør.

Særegen stemme

Stemmen utgjør en stor del av lydbildet, både som vokal og som en viktig del av klangbildet på Vindfang. For all del, her gjør alle musikerne en god jobb med å skape et vakkert musikalsk landskap som Loe Sparboe kan bevege seg i. Men det er stemmen som gir landskapet en helt spesiell signatur. Stemmen hennes rommer en dybde og rikdom som gjør at man kan lytte og lytte til henne. Her er partier med vekslinger mellom brystklang og hodeklang, det er noe utrolig vakkert feminint over det.

Albumet spenner mellom vare, rolige viser og rytmiske visepoplåter med mye energi i kompet, trommer og bass og elektriske instrumenter. Jeg opplever at Loe Sparboe er sterkest på de rolige, lyriske låtene. Her kommer stemmen hennes til sin rett. I de raskere mer rytmiske låtene mister hun litt av dybden og klangrikdommen stemmen har i de roligere låtene. Da hører jeg mer en fin stemme som fremfører tekster, forteller historier. Men disse fungerer godt som avbrekk fra de rolige, lyriske sporene. For mange lyriske spor etter hverandre ville nok redusert dynamikken. 

Alt i alt: Vindfang er et solid album. Anbefales på det varmeste for dem som liker neddempet og stemningsfull musikk ispedd en og annen visepop-låt som et avbrekk. Karakter: 5 toner!
Albumet er produsert av Kråkesølvs produsent Martin Bowitz og kråkesølvtrommis Jørgen Smådahl Larsen

5 tonerSigrun Loe Sparboe har FB-side og hjemmeside. Du kan lytte til henne på Wimp og andre strømmetjenester eller laste Vindfang ned fra iTunes. 

Sigrun Loe Sparboe: Vindfang (CD).  Grappa 2015.