Sigrid Moldestad CD

Sigrid Moldestad: Brevet til Kjærleiken (CD)

Brevet til Kjærleiken ble sluppet på Valentinsdagen ifjor. Plata er en hyllest til alt som er vakkert, og utført med en slik stemmeprakt og instrumentføring at den smelter seg inn i de kaldeste hjerter (f.eks redaktørens, som har hørt det meste). Om andre i Norden vil høre én norsk plate, kan de gjerne velge denne, som også ble kåret til «Årets album» av programmet Norsk på norsk i NRK P1.

Sigrid Moldestad CDØyvind Rauset

Dette er Moldestads fjerde soloplate. Den første, Taus fra 2007, vant Spellemannsprisen for beste folkemusikk-album. Denne nye plata består av selvskrevne melodier til tekster av Jan-Magnus Bruheim fra Gudbrandsdalen.

Artisten er ikke bare en utrolig bra vokalist, men behersker virtuost både fele og hardingfele, noe vi får høre på fem av de 11 kuttene. I tillegg har hun med seg gode musikere, og produsenten Kato Ådland som også spiller stemningsskapende gitar, pedal-steel og piano.

Sigrid Moldestad kommer fra Breim i Gloppen. Denne kommunen har en lang kulturtradisjon, og veit bedre enn de fleste å ta vare på sin historie. Gode tradisjoner er hun vokst opp med, og det høres.

Jeg faller faktisk mest for de to lett country-pregete sangene Å kjæraste, med Roald Kaldestads lekre gitar og mandola, og Tungt glir båten. Nå gir norsk country vanligvis ikke noe automatisk pluss i min bok, men her er en melodiføring som gir uventede overraskelser og… gjør deg rett og slett glad. Når du tar med den krystallklare og rene, men samtidig varierte stemmeføringa, blir det en opplevelse av de helt skjeldne. Arrangementene er også så ulike at det aldri blir kjedelig.

Tri rosor og Vegen er to stille sanger dominert av Karl Opheims nydelige perkusjon, begge overraskende supplert av Anders Røine på langleik, den siste med spreke melodivendinger og nesten sjokkerende arrangement med nydlig utgangsvers på to feler, den andre spilt av Anders Hall.

Et flott 24-siders hefte følger med, der du får vite mer om dikteren Bruheim og lese alle tekstene som frister til nærmere kjennskap, akkompagnert av nydelige bilder.

6 tonerDet er vanskelig å gi en 6’er, men her syns jeg det er vanskelig å la være.

CD – Sigrid Moldestad: Brevet til Kjærleiken
Heilo/ Grappa Musikkforlag HCD 7290

Publisert 4. feb. 2015