Helmer Hage CD

Helmers Hage: Den store drømmen

Drømmen om Amerika er debutalbumet til Helmers Hage, et Østfold-basert band som har turnert livescenene i mange år før det ble CD av eget materiale. Med sin første utgivelse leverer de sympatisk halvakustisk vise-pop.

Helmer Hage CDArne Ivar Hanssen

Gitarist og låtskriver Espen Langbråten fremfører med sår og småhes vokal. Det er også han som har levert brorparten av tekstmaterialet, men første- og sistesporet rammer fra hver sin kant inn resten av albumet: Åpningslåten er en norsk oversettelse av «Mercy», opprinnelig en gospelballade av Tender Mercies fra San Francisco, mens Astrid Lindgrens «Fattig Bonddräng» avslutter CD-en. 

Langbråtens stemme kler materialet, for her er det mye nostalgi og savn. Det gjør også sitt til at det føles både litt urettferdig og malplassert å peke på at tekstene ikke alltid føles like bearbeidet som det musikalske uttrykket de har rundt seg.

I de fleste låtene på «Drømmen om Amerika» gjør tekstene akkurat det de skal, nemlig å sette stemningen for de historiene som formidles. Det gjelder ikke minst tittelsporet, der det fortelles om den hardtarbeidende faren som hører på Elvis, spiller gitar og drømmer om det forjettede land. Varm er også skildringen i «Hvor er du nå?», en låt Langbråten – ifølge CD-heftet – har skrevet etter morens bortgang. Det er vanligvis slik ekte viser blir til. Da får det heller våge seg at språkbildene på «Et rent kutt» krenger en noe over i det melodramatiske og at enderim ofte gjør teksten en anelse forutsigbare. 

Coveret er et sort-hvitt-bilde av det som ser ut til å være Guldholmen fyr, der CD-en også er spilt inn. Over bildet ligger antydningen av et transparent amerikansk flagg. Som tittelsporet også røper, har Helmers Hage en fot på hver side av Atlanteren. Stilen er like mye inspirert av amerikansk folk-rock, mens norske tekster og motivbruk gjør dem til et enda nytt generasjonstilskudd til mer hjemlig visetradisjonen.