Gutta på skauen CD-omslag

Gutta på Skauen: “Bye-patrioter”

Det er ikke hvem som helst som kan gi seg i kast med arven etter fjernsynspersonligheten og kulturgiganten Erik Bye. Men så er ikke trioen Per Vollestad, Svein Blindheim og Fredrik Øie Jensen noen hvem som helst heller. Samtlige med lang fartstid både fra store og mindre scener, orkestre og band.

Gutta på skauen CD-omslagTrond Skarsten

Denne gangen har trioen utgitt en CD med egne tolkninger og arrangementer av kjente Erik Bye melodier. På CD’en har de med seg gjestemusikerne Ketil Rostad på gitarer og Per Hillestad på trommer. Produksjonen er innspilt og flott mikset i Pettersens Kolonial Lydstudio.  

Platen starter med «Vår Beste dag» og gjennom til sammen 13 sanger tar de for seg de mest kjente så som «Vesle Jente», «Kommer tid – kommer råd», «Anna Lovinda» og ikke minst «Blå Salme». Alt i alt et meget solid stykke musikalsk arbeid med gode arrangementer som spenner fra nedstrippede viseproduksjoner til mer visepop-arrangementer. Per Vollestads vel skolerte baryton, velkjent fra flere operascener i inn- og utland, er det bærende elementet i denne produksjonen og  med et bunnsolid orkester til å støtte seg samt til å gi et bredere musikals landskap.  

Musikk og opplevelsen av musikk dreier seg mye om preferanser og forventninger, personlig synes jeg at Bye’s sanger fort kan miste varmen og opplevelsen av at artisten snakker direkte til deg dersom vokalen blir for skolert. Dette er ikke tilfellet i denne produksjonen – et solid stykke musikalsk arbeid og tolkninger som yter Erik Bye full respekt. Jeg er sikker på at om Erik Bye selv kunne ha uttalt seg så ville sikkert kommentaren vært – dette var solid arbeid, gutter!

Om jeg skal trekke frem en bestem sang så lander jeg på «Kommer tid, kommer råd» med sitt bluesviserock-preg som passer teksten godt.

Med denne CD’en følger et innstikks-hefte med både en informativ intro samt samtlige tekster som godt kunne hatt litt flere bilder.

5tonerDa jeg velger å bedømme denne ut ifra mine mere «klassiske» oppfatninger av visebegrepet så kan jeg ikke strekke meg over 5’eren – selv om jeg vet at mange vil mene at jeg ikke yter Gutta På Skauen full rettferdighet her – men la oss enes om at det er en solid en!

CD: Gutta på Skauen– “Bye-patrioter»
Krokskog – NKS1003