CD Sigrund Loe Sparboe

Solid debutalbum fra Sigrun Loe Sparboe

Sammen med ”Sigrun & The Kitchen Band” har Sigrun Loe Sparboe fra Harstad tre utgivelser bak seg, mens ”Uten at du vet det” er hennes første soloalbum. Alle melodier og tekster er signert visesangeren selv.

CD Sigrund Loe SparboeArne Ivar Hanssen

Tittelsporet har vært spilt mye i radioen de siste månedene, og den folketoneaktige åpningen forteller raskt hva slags musikalsk landskap det bærer ut i. Albumet byr på klassisk visemateriale i moderne innpakning og i et velprodusert lydbilde. Til høsten slippes også en vinylutgave av CD-en.

Albumets svake side er tekstene. Mange av dem har du hørt før, og de balanserer til tider hårfint på grensen mellom det intendert naive og det ufrivillig banale, ikke minst i låten ”Nord”.  Forutsigbarheten blir av og til påtagende. Det er synd, for det går litt på bekostning av den originaliteten som man gjerne skulle ønske at et så godt album hadde.

Å dra frem tekstene føles likevel dypt urettferdig overfor albumet som helhet, for låtene lander hele tiden på riktig side. Det er ikke først og fremst velskrevet, men det er velspilt og det er godt fremført. Melodilinjene er interessante og gjør sitt til at både låtene og albumet tåler flere gjenhør. Og egentlig er det vel der hele poenget ligger med en utgivelse innenfor denne genren.

Nå skal det også trekkes frem noen spor hvor teksten bærer seg godt alene. Spennvidden er fra det lavmælte til det mer tempodrivende, og den melankolien som fornemmes i så mange av låtene, avløses gjerne av mer stemningslyse tolkninger. I ”Ta mæ med” bygger anaforen lekne verselinjer som fører frem mot et refreng med godt driv. Sårheten i ”Brevet” leder ut i et sluttpoeng som er godt forsterket i den nakne produksjonen: ”Æ skreiv et brev med lekne hender / en helt vanlig onsdag / Æ skreiv uten forbehold som om / Æ aldri va brent”.

Mens ”Brevet” er akkompagnert av gitar, er det pianoet som følger vokalen på neste spor ”Det umulige”. Igjen: Temposkiftene og variasjonen gjør sitt til at det virker både friskt og nyopplagt fra låt til låt. Synes du landskapsbeskrivelsene i ”Nord” blir for klisjéaktige, kan du glede deg over bildene i ”Globus med lys”. Her ligger da også en god kime til en egenart i tekstene som visedikteren Sparboe utvilsomt kommer til å utvikle videre.

”Uten at du vet det” er et solid debutalbum av den typen hvor man vet at dette bare er begynnelsen.

 

Publisert: 7. jul 2014.