CD-omslag

Gabriel Fliflet: «Valseria» (CD)

Det var faktisk med ikke så rent lite ærefrykt jeg satte med ned for å skrive denne omtalen.  Gabriel Fliflet er for mange mest kjent fra samarbeidet med Ole Hamre i «Fliflet/Hamre», for andre fra kvartetten «Salt» med Maurice Henderson, Annlaug Børsheim og Olav Christer Rossebø. Dette er en artist med det jeg vil kalle et «kokende» musikalsk hode – alltid på utkikk etter nye og uforutsigbare varianter og han skuffer ikke denne gangen heller.

Valseria-CDTrond Skarsten

Platen «Valseria» setter som tittelen antyder fokuset på tre-takten og det hevdes at artisten selv ser det som sin plikt å redde denne utrydningstruede taktarten. Platen bærer preg av hans mangfoldige bakgrunn innen folkemusikk fra inn-/utland og andre stilarter fra f.eks området rundt Østersjøen.

Introduksjonen fra innstikksheftet setter scenen på en flott måte med sin beskrivelse fra Gunter Grass’ «Blikktrommen» hvor marstakten  fra nazistenes massemønstring gradvis går over i en smektende vals – det er masse kraft i tre-takten tydeligvis! Tekstene er ved Kjartan Fløgstad, Gabriel Fliflet og Einar Økland.

Platen er spilt inn live på tre konsertscener både med og uten publikum til stede, og på platen medvirker i tillegg til Gabriel Fliflet selv på trekkspill/piano/sang, Jørgen Sandvik på gitar/mandolin/sang, Jorun Marie Kvernberg på feler/harpeleik/sang samt Kristoffer Chelsom Vogt på kontrabass og sang.

Dette er en produksjon som jeg ikke finner vanskelig å anbefale musikkinteresserte å anskaffe – her er elementer fra mange stilarter som fremføres med god vokal og et knippe av anerkjente musikere som tydeligvis liker å jobbe sammen – dette svinger, og la meg ikke heller glemme tekstene! Her finner en alt fra valser som minner mest om myke sommerkvelder med varme svaberg, til livets realiteter godt krydret med skandinavisk folkemusikk, latinorytmer og string-swing.

6 tonerLa meg likegodt innrømme at jeg har blitt forført av flyten i tre-takten og gir kort og godt en  6’er!

CD: Gabriel Fliflet  – “Valseria”
2013  EM107, Etnisk Musikklubb

Publisert: 6. mai 2014.