Platecover

”Brødre i ånden” – femte album fra Narvik-bandet Groms Plass

Bandet Groms Plass, med navn fra parken i Narvik, oppkalt etter det polske krigsskipet Grom som ble senket i 1940, har eksistert siden 90-tallet og debuterte på CD for fjorten år siden. Bandet har hatt flere låter på Norsktoppen, Sukkerveien  fra CD-en Høvding Kafé og singelen Bestefar sioux ble listet på NRK P1, og bandet hadde ansvaret for musikken til dokumentarfilmen Tidenes investering som ble vist på TV2 høsten 2012.

Arne Ivar Hanssen

Årets album er ifølge bandets egne opplysninger innspilt i løpet av fire helger på Ofotbanens veiløse Katterat stasjon. Uten å ha sett bandet på scenen kan man lett tenke seg at det er slik de høres ut live. Fraværet av det studiomessig overpolerte gir dessuten et sympatisk uttrykk.

Da er det også mulig å bære over med at det tekstmessig skurrer en del av og til. Ikke minst når enderimene på umiddelbart etterfølgende linje virker anmasende og ikke alltid like veplasserte. Særlig i åpningssporet, der historien fortelles om havnearbeideren Barley som ble deportert til Tyskland og henrettet i mai 1944. Refrenget Røde Barly — du blei førr farlig kunne kanskje ha vært løst på et mer elegant vis.

Men rent musikalsk er det mye å glede seg over. Melodiene og arrangeringene er vitale og fremføres tilsvarende livfullt. Du blir i godt humør av bandets bluegrass-uttrykk, og stemningbildet fra en campingplass i Sverige er kostelig slik det beskrives i låten Campingplassens anarki: 

Pakka telt og gummimadrass
da bobla va full, heiv farsan på enda et lass
sku være så bra det
å dra tell Sverige førr å bade

brukte to tima på et telt
me hjelp fra plassens lokale griske helt
en fyr fra Kiruna
plaga oss me Svensktopparna

Om tekstene ikke alltid sitter hundre prosent, er det likevel rike bilder tekstforfatterne Øystein Gravrok og Bjørn Framnes får vist frem på den elleve spor lange CD-en. Galleriet består av både hjemlengsel sørfra og naturnærhet i nord, oppvekst i Narvik og ventetid langs toglinja.

Groms Plass består av Knut Haugen, Rolf Markussen, Øystein Gravrok, Bjørn Framnes og Ørjan Pleym.

”Brødre i ånden” er produsert av Bill Booth og utgitt på Wheeling Records.

 

Publ. 30. nov. 2014.