Slagr: “Songs by Geirr Tveitt”

Folkemusikkgruppen «Slagr» er ingen nybegynnere og det er det ikke vanskelig å høre. Gruppen ble startet i 2003 og har tidligere gitt ut albumene «Solaris» fra 2007, «Straum, stille» i 2011 og nå «Songs by Geirr Tveitt».

SlagrTrond Skarsten

Gruppen består av Sigrun Eng (cello), Anne Hytta (hardangerfele), Amund Sjølie Sveen (vibrafon og stemte glass) samt at de denne gangen også har med seg folkesangeren Camilla Granlien. Tekstene er skrevet av Olav H.Hauge (1908–1994), Aslaug Låstad Lygre (1910–1966), Aslaug Vaa (1889–1965) samt Alf Prøysen (1914–1970). Alle sammen kjente og kjære forfattere, diktere som mange har brukt tekster av opp igjennom helt siden visebølgen traff oss på slutten 1960-tallet.

Samtlige arrangementer er ved Sigrun Eng og produsert av Nils Økland som for mange er kjent som en brobygger mellom samtidsmusikk og folkemusikk, men av andre som en høyt skattet musiker (hardingfele) sammen med vel etablerte norske artister.

Dette albumet gleder jeg meg til å ta med meg på hytta og sette meg på verandaen en stille kveld, gjerne med et lite glass og kun nyte musikken i de rette omgivelsene – dette er en flott produksjon på alle måter for de som verdsetter folkemusikk og gode tekster.

Slagr ivaretar både sitt eget karakteristiske lydbilde og tonespråk i sitt møte med Geirr Tveitts vare og elegante komposisjoner. Dette er rett og slett en utrolig smak- og stemningsfull produksjon – hvor kjente tekster og melodier faktisk får et nytt og spennende liv og bringes tilbake mot folkemusikken.

Ikke lett å trekke frem noen spesielle melodier og jeg synes faktisk ikke det så givende heller å omtale hver enkelt melodi i en slik omtale men for meg så var «gjenhøret» med «Sumarnatta» samt «Så rodde dei fjordan» to av høydepunktene. En tvers igjennom vel- arrangert, vel fremført og vel produsert utgivelse går helt til topps på mitt barometer.

Karakter: 6.  6 toner

 

CD: Slagr – “Songs by Geirr Tveitt”
OZ 048, ozella