Liv Kreken

Liv Kreken med jazz på nynorsk: «Dim Sum»

«Dim sum ei kantonesisk nemning på dei ulike smårettane some blir servert ved eit lettare kinesisk måltid. Men eigentleg kan det omsetjast til det som rører ved hjartet, med andre ord: forsyn deg av hjartans lyst!»

Liv KrekenStine Mari Forsberg

Dette er det Liv Kreken sier selv om sin nye plate Dim Sum. Det er imidlertid lite som minner om kinesisk musikk slik tittelen kunne antyde. Liv Kreken er istedet sterkt inspirert av jazzrytmer på denne platen, noe som kommer tydelig fram med lekne pianorytmer, klassisk gitarspill og bruk av diverse blåsere.

Denne platen fungerer definitivt når-og-hvor-som-helst, men det første som slo meg er at dette er en plate jeg kunne satt meg ned og lyttet på en sen vår- eller høstkveld, når det er litt mørkt om kvelden med stearinlys og et rødvinsglass. Liv Krekens varme og behagelige stemme gir ro til sjelen og får ordene til å flyte utrolig bra.

Jeg ble også positivt overrasket over noen litt uventede momenter som fikk meg til å spisse musiker-ørene og nikke enig i avgjørelsene til produsent Gunnar Nordén. Av dette må jeg spesielt nevne trommemarsjen fra 2. vers på «Brudevals». Denne har en vanvittig fiffig og genial touch som gjør utrolig mye for låta.

Når det gjelder arrangeringen av selve platematerialet, begynner det rolig og forsiktig, og selv up-tempo-låtene er gjort på en litt forsiktig måte. Det gjør det kanskje noe udynamisk til tider, men akkurat rett før man egentlig begynner å kjede seg, kommer et friskt vindpust i form av Liv Krekens oversettelse av Anna Döbling, som hun har kalt «Anna von Karlsen», om Anna på 80 år som sniker seg ut fra gamlehjemmet om natten og skal ut på fest med en gin-flaske på innerlomma. Denne låten er en slags krysning mellom Flåklypa-tema-låten og en stumfilmsang fra 30-tallet og har på mange måter mye Lillebjørn Nilsen i seg også. Man kan ikke annet enn å trekke på smilebåndet og nikke til takten på denne.

Liv Kreken, du har såvisst klart det du satte deg som mål; «å røre ved hjartet» og skape «små historier som kan nytast». Takk for det utsøkte «måltidet»!

Liv Kreken: Dim Sum (CD)
FXCD 387, Kirkelig Kulturverksted, 2013.

– Se også Arild Sunds anmeldelse av «Dim Sum».