Familien Akselsen: Blå juleglede (CD)

Da Norsk Viseforum sendte  meg CD’en «Blå Juleglede» med familien Akselsen og jeg skulle skrive min omtale, var jeg veldig glad for at jeg i noen år var så heldig å bli noe kjent med denne folkegruppen slik at deler av det historiske og musikalske bakteppet var kjent.

CD-omslagTrond Skarsten

Dette er en plate som bør få et stort publikum og da ikke bare grunnet nærheten til sentrale deler av julebudskapet men også som en fin innfallsvinkel til denne folkegruppens særegne musikktradisjoner og tolkninger.  Gode vokalprestasjoner med solide arrangementer selv om arrangementet på «Deilig er den himmel blå» må sies å være noe overraskende.

Musikere på denne platen er Elias Akselsen, Stig Akselsen, Kristine Johansen og Veronica Akselsen på vokal, Freddy Holm på strengeinstrumenter, Terje Støldal på bass, Eivind Kløverød på perkusjon og Terje Norum på trekkspill, piano og trø-orgel.

Produsent er Freddy Holm og co produsent er Øyvind Sauarlia – begge to kjente navn innen norsk folkemusikk. Dette synes jeg også kommer til uttrykk på denne produksjonen da enkelte av melodiene har klare paralleller til mere tradisjonell norsk folkemusikk.

Det som imponerer meg aller mest er innstikksheftet utarbeidet av Sigbjørn Tveite og spesielt med sine omfattende presentasjoner av historiske opplysninger. Det gir verdifull innsikt i både rene historiske detaljer men også en større innsikt i det musikalske bakteppet. Dette håper jeg at lytteren vil velge å bruke litt tid på å studere – les og lær!

Min personlige favoritt ble etterhvert «Staffansvisan» som med sin friskhet og et arrangement som etter min mening også inkluderer elementer også fra andre folkegruppers musikktradisjon Dette er en plate jeg ikke vil ha noen vanskeligheter med å gi en blå 5’er!

CD: Familien Akselsen – Blå juleglede  Gram 1263