Åpen munn

På jakt etter nye viser? Prøv den digitale sangboka for Rundsanger og kanon

På jakt etter nye låter å synge, som både passer til allsang og flerstemt? Da er du kommet til rett sted. Denne flotte digitale sangboka inneholder 200 sanger med noter, lydeksempler (innspilt live) og tekster. Med både Rundsanger og kanon!

Åpen munnØyvind Rauset

Det er nettstedet Musikkrom som legger ut disse godsakene, og hvis du surfer litt rundt på sidene, kan jeg love at du vil komme over mye spennende stoff både å lytte til og bruke, om du er visartist eller gruppe og skal underholde et sted der det er stemning for allsang.

En kanon er en sang som vi synger flere ganger etter hverandre. Alle stemmene synger det samme musikalske temaet, men starter å synge på ulike tidspunkter i melodilinja. Slik skapes flerstemte klanger. «Jeg gikk en tur på stien og følte skogens ro» er en typisk kanon. Rundsanger er også kanon, men her blir det en uendelig-kanon som bare fortsetter og fortsetter. Slik presenterer utgiverne selv hva det handler om:

Rundsanger og kanon er en digital sangbok i bloggformat. Bloggen er integrert med wikien musikkrom. Her finner du kanon og rundsanger fra mange tider og steder i tekst, melodi og sang.

I tillegg til selve sangene, finner du her nyttige tips til hvordan man kan organisere kanonsang: Skal du bruke kanonsanger i undervisning, korsammenheng elller for å synge sammen for å ha det morsomt, er det en del ting du kan tenke på i forhold til igangsetting og fullføring. Før du begynner å dele hele gruppa inn i stemmegrupper og starter “samsangen” er det for eksempel viktig at hele sanggruppa  kan både melodi, tekst og rytme godt og kjenner “pulsen”.

  1. Les teksten høyt
  2. Klapp rytmen
  3. Lytt til sangen/melodien
  4. Syng sangen til alle kan den
  5. Del inn grupper
  6. Bestem rekkefølge og hvor gruppene skal settes inn
  7. Ikke syng så høyt i første runde; lytt til harmoniene
  8. Hold pulsen, tempoet og takten!
  9. Hold på din egen stemme!

Gå til sidene, og oppdag nye sangskatter!