CD-omslag

Ove Borøchstein: Skål for livet (CD)

Visedikteren Ove Borøchstein, f. 1949, ga i sommer ut sin andre CD, Skål for livet, etter debuten som viseartist med Midt i tida i 2008. Borøchstein var alvorlig syk av kreft da innspillinga av siste plate forgikk, og den 3. juni måtte den nordmørske kulturpersonligheten gi tapt for sykdommen. Artisten var både forfatter, lærer, musiker, visedikter og kulturarbeider. Borøchstein er også kjent for å ha skrevet en rekke tekster for sin fetter Jan Teigen.

CD-omslagArild Sundt

Ove Borøchstein har skrevet alle tekstene på plata. Fire av melodiene har han også laget. I tillegg er melodiene skrevet av Jahn Teigen, Sven Ohrvik, Veslemøy Solberg og Carmichael.

Sven Ohrvik har tatt hånd om arrangementene og har produsert plata sammen med Borøchstein. Veslemøy Solberg synger eller korer på flere av sangene. I tillegg bidrar en rekke musikere.

Det kjente radarparet og Ohrvik og Solbergs store bidrag på plata gjør at den framstår med et helhetlig tekstlig og musikalsk uttrykk.  Musikalsk er plata meget profesjonell og hørbar. Tekstene er skrevet på nordmørsk, noe Solberg ikke ser ut til å ha noe som helst problem med når hun er med og synger med sin gode og tilpasningsdyktige stemme.

Ærlige og personlige tekster

Når man lytter til tekstene til Borøchstein, er det lett å merke at tekstforfatteren er en god håndverker. Tekstene virker også ærlige, naturlige og gjennomarbeidet og har flere gode og originale linjer som sikkert gir gjenklang hos dem som får tak i plata og tar seg tid til å lytte og følge med i det vedlagte tekstheftet. Borøchsteins stemme fungerer godt i de forskjellige arrangementene.

Her fins også enkle og velkjente rim og vendinger og overforbruk av visse substantiv, men det trur jeg forfatteren var kjent med sjøl. Det kan virke som om det viktigste for Borøchstein har vært å få fram det han har hatt på hjertet og skrive slik han følte det, uten å granske originalitet og ordvalg i tekstlinjene i etterkant dersom det fungerte for han: En takk og en skål for livet, til dem som har stått han nær.

Sanger med potensial

Åpningssangen Vær så god, det e’ servert har nok størst radiopotensial, da den er i kjent sommerradioslagerstil. Gjerne for meg, men personlig syns jeg nok Uten dæ, og I slik ei natt har større verdi da de så tydelig er sterkt knytta til visedikterens personlige liv, som han nok visste snart skulle ebbe ut.

Her e’ein sang te dæ som aldri svikta men va’ der – uansett Uten dæ hadd’ æ aldri blitt hele mæ Uten dæ –uten dæ.

I tillegg vil jeg peke på sangen God natt på grunn av Veslemøy Solbergs flotte melodi, stemme og stemmeføring og Vi ska’ syng sangan med Sven Ohrviks flotte melodi og arrangement. Her finner vi også flere tekstlige blinkskudd:

Vi ska’ syng sanga om tida /om det som fins no-og ikkje sia… Vi har kjempa alle slag om resten /av alle kanskje, alle muligens – og nesten… No takke’ vi for lyset og livet, /og legg’ alt som e’ uvensentlig te side

Alt i alt rakk Ove Borøschstein, med gode venner og hjelpere, å lage en meget hørbar plate med fleire gode, sterke og personlige tekster, nesten som en epilog over sitt liv, rett før han døde. Sterkt. 4toner Terningkast: 4

CD – Ove Borøchstein: Skål for livet
NordCD 195 – 2013