Christianssand String Swing Ensemble

Kristiansandsbandet Christianssand String Swing Ensemble har eksistert i mange år. De holdt sin første konsert like før tusenårskiftet og sitt debutalbum ga de ut i 2001 Nå feirer de et jubileum og gir ut en samleplate som kun bærer navnet Christianssand String Swing Ensemble. Enkelt og greit. Utav navnet aner vi nok musikksjangeren de befinner seg i, string swing. God spellekondis har de og.

Per Jakob Skaanes

Ensemblet ble dannet i 1999 i Kristiansand. De hadde snaue 100 spillejobber før de reiste til Paris for å spille inn debutalbumet med navnet I Paris. Foruten det nevnte debutalbumet I Paris, har Christianssand String Swing Ensemble gitt ut albumet Sirkushesten Igor i 2005.

Christianssand String Swing Ensemble

har opptrådt med en rekke celebriteter innen og utenfor sjangeren. Hot Club de Norvége og Jimmy Rosenberg, de stilte opp og spilte med Mia Gundersen i et show hun lagde og de har hatt med seg Sigrid Moldestad på hardingfele og vokal på Canal Street. I Kristiansand har det vært en festival som heter Christianssand string swing circus hvor Christianssand String Swing Ensemble har vært dypt innvolvert.

Wikipedia står det å lese at Christianssand String Swing Ensemble har ry på seg for å være en hardtslående energibombe, med en intensitet og nerve som er svært smittsom. Med ingrediensene sigøynerjazz, franske chansons, amerikansk jazz, opera, og sirkusmusikk, blir møtet med bandet en uforutsigbar og spennende affære.»

Spillekondisen til de mange dyktige musikerne i bandet imponerer. Det er gøy å lytte til deres øs av soli og instrumentalpartier. Samtidig har de en stor vokalist i Miguel Emilio Steinsland med en uttrykksfull stemme som klinger flott i alle registre, både dypt og hele veien opp i falsett. Hele bandet bidrar med gode vokalprestasjoner på flere spor med a capella-partier.

Låtmaterialet

Ensemblet varter opp med tøff spilling og traktering av instrumentene og de er sjenerøse med virtuoseri for lytterne. Materialet deres var i begynnelsen standard string swing-låter og andre klassikere grensende til sjangeren. På debutalbumet hadde de blant annet en utrolig vakker versjon av Chaplins Smile og La vie en rose vi kjenner fra blant annet Edith Piafs tolkninger i tillegg til en rekke hektiske mer typiske string swing-låter. I herværende jubileumsalbum dominerer også hva vi noviser vil kalle standard string swing-låter. Her er også noen låter signert Miguel Emilio Steinsland og ett par utsøkt vakre komposisjoner signert klarinettist i bandet, Brynjar Rasmussen.

I tillegg til lett hektiske materiale, spiller de også vare og rolige instrumentaler. Et prakteksempel i så henseende er Rasmussens komposisjon Hymne til nord. Kjøp denne jubileumsutgivelsen fra Christianssand String Swing Ensemble. Nydelig musikk fra sør, såfremt man liker den litt masete sjangeren. Om du derimot har sansen for rolig meditativ musikk, bør du kanskje styre unna denne utgivelsen :-).

Besøk deres hjemmeside, deres myspace-side eller Wikipedia, eller lytt til albumet på Spotify, Beat.no eller Wimp. Albumet er også tilgjengelig på iTunes.

Christianssand string swing ensemble, CD.
Utgitt på CSSE Records 2011.