Stockholm Lisboa Project: Aurora

Stockholm Lisboa Project er ute med sitt tredje album. Aurora heter hun og viser nok en gang at de kan tilføre mye i kryssningspunktene mellom portugisisk fado og svensk tradisjonsmusikk.

Per Jakob Skaanes

Stockholm Lisboa Project oppsto så smått i 2000, debutalbumet kom i 2007 og «prosjektet» er, som navnet indikerer, et prosjekt mellom musikere fra Sverige og Portugal. De arbeider i skjæringspunktene mellom svensk og portugisisk tradisjonsmusikk, portugisisk fado.

De har tidligere fremført både tradisjonelt stoff som de har satt sin egen sjangeroverskridende signatur på og komponert nytt materiale som også tar opp i seg elementer fra både nordisk vemod og sydeuropeisk lidenskap, for å si det litt klisjéaktig.

På hjemmesiden sin skriver de følgende om sin egen musikk: «Fado, polska and beyond». I instrumentparken deres finner vi nordisk mandola bygget av Christer Ådin i Grebbestad, bukkehorn, fløyte traktert av Simon Stålspets. Portugiseren Sérgio Crisóstomo besørger sår fado-fiolin såvel som friske polskor fra svenska skogarna, Filip Jers på munnspill og vokal og portugisiske Micaela Vaz på hovedvokal.

Fascinerende tittelvalg

Jeg fascineres litt av tittelvalgene på albumene til Stockholm Lisboa Project. Debutalbumet kalte de for «Sol». Symbolikk i albumtitlene Sol, livgivende kraft, sollyset, ofte brukt som symbol på noe guddommelig, lyset, dagen som motsetning til mørke og nedbrytende krefter.

Oppfølgeralbumet kalte de Diagonal. Dvs den rette linjen mellom to motsatte hjørner i en firkant eller figur med enda flere kanter. De har flere ganger gjort et poeng ut av at Portugal ligger sydvest og at Sverige ligger nordøst i Europa. Her tenker de kanskje på en diagonal som slår bro mellom ytterpunkter, en farbar vei eller forbindelse mellom noe som tidligere ikke har hatt kontakt eller  oppsøkt hverandre.

Tittelen på deres siste album er Aurora. Fra romersk mytologi er Aurora navnet på  selveste morgenrøden. Her var Aurora den som varslet at søsteren Solen var i kommingen. Auroras tårer er morgenduggen, hun gråter over sine avdøde sønner og elskere. I gresk mytologi er Auroras motsats Eos.

I presentasjonen av sitt siste album har de skrevet noe veldig fint om både fado og Aurora: «Fado belongs to the night and lasts until Aurora arrives». Det siste albumet er noe roligere enn de to foregående. Bandet har fått ny vokalist, fremdeles portugisisk og med sjelfull stemme, litt dypere enn den forrige vokalisten Liana gjorde.

Portugisisk Fado

Selv om jeg ikke liker å referere til sider hvor hver og en kan klikke seg inn og redigere etter eget forgodtbefinnende, er det et fint utgangspunkt for videre søk å titte på Wikipedia om fado.

En annen side som virker svært informativ, heter Fado.com. Her finner dere mye spennende om fado. Kanskje disse to bøkene kan være av interesse: A history of the portuguese fado eller Fado Portuguese – songs from the soul of Portugal.

Stockholm Lisboa Project har hjemmeside og Myspaceside. Her kan du lytte til musikken, se klipp fra konserter og bestille CDen. Viser.no har også omtalt bandets foregående CD’er Sol og Diagonal. Du kan lytte til Stockholm Lisboa Projects album på Wimp, Spotify og Beat.no. Albumene er tilgjengelig for nedlasting på iTunes.

Stockholm Lisboa Project: Aurora.
Utgitt på WestPark Music i 2012.