En liten rød boks med protestviser

The little red box of protest songs heter en boks bestående av tre CDer og en DVD, samt et informativt hefte, viet amerikanske protestsanger og folkelige sanger. Opptakene er gjort fra tidlig på 1900-tallet og fremover.

Per Jakob Skaanes

Det kom for en tid tilbake ut noen «bokser» med samlinger av «eldre» amerikansk folkemusikk. Jeg bruker anførselstegn da materialet er tatt opp fra tidlig på 1900-tallet og fremover til litt ut på 50-tallet.

Den ene av boksene bærer tittelen The little red box of protest songs. Navnet henspeiler på en bok som het The little red song book som var en samling av dikt satt til tradisjonelle melodier hvor målet var å spre budskapet til The international workers of the world Union, bedre kjent som the Wobblies. Denne boken kom ut i 1909 og er den første samling av protestsanger i det 20. århundrets Amerika.

«Original»-versjonene til 60-tallets protestsangere

Dette er en samling av sanger i sprakende lydbåndopptak med Pete Seeger, Woody Guthrie, Leadbelly, Josh White, Tom Glazer, The Union Boys og Almanac Singers for å nevne noen. Mange av artistene ble født rundt 1900 og var allerede døde før Bob Dylan ga ut sitt første album.

Både disse sangene og innspillingene danner i stor grad grunnmaterialet for protestsangerne på 60-tallet. På repertoaret til Bob Dylan, Joan Baez, Peter, Paul and Mary og så videre, finner vi igjen sanger fra denne samlingen. Det er således artig å kunne høre på noen av de eldste opptakene av disse sangene og lytte til “original”-versjonene slik de var da Baez og Dylan og mange av de amerikanske singer/songwriters på 60-tallet kom i kontak med dem. Jeg vil spesielt trekke frem én låt. Det er en kostelig calypsoaktig sang som heter Atomic energy, fremført av Sir Lancelot. Denne er fyllt til randen av herlig ironisk harselas. De færreste har hørt om Sir Lancelot, men Harry Belafonte oppgir ham som en av sine største inspirasjonskilder.

I tillegg til tre CDer med til sammen 60 spor, er det også en DVD hvor vi kan se  intervjuer med Arlo Guthrie, Nora Guthrie, Pete Seeger, John Cohen, Irwin Sibler & Sid Griffin. Det er også en kort film med opptredener av Pete Seeger, Woody Guthrie, Sonny Terry, Brownie McGhee & Texas Gladden. I heftet som følger med, får vi en kort innføring i The little red song book, og vi får korte presentasjoner av de mest innflytelsesrike av bidragsyterne på CDene.

Samlingen gir et interessant innblikk i amerikansk politisk protestsang fra sen industrialisering og om den nød og de sosiale forhold de gjorde opprør mot. Her beskrives hjemlige forhold som sosial nød, samtidig som samlingen inneholder bitende sarkastiske tekster om stormaktspolitikk, våpenkappløp og urettferdighet i sin alminnelighet. Samtidig er det en artig samling å høre på for dem som ønsker å spille bluegrass og andre varianter av amerikansk tradisjonsmusikk. Her kan man finne et utall låter som er flotte å gjøre versjoner av som ikke allerede er gjort til allemannseie på Youtube.

The little red songbook kommer fremdeles ut i nye utgaver. Ta en titt her.

The little red box of protest songs. 
Trippel-CD og én DVD.
Utgitt på Proper records ltd. 2009

Publisert: 7. des 2012