Laila Yrvym CD-omslag

Laila Yrvum: «Langs Veien»

En sen vårkveld på en av mine lange bilturer satte jeg Laila Yrvums plate i cd-spilleren som ironisk nok heter Langs Veien. Laila Yrvum har røtter fra Toten og er tidligere medlem i Viseklubben Børre.

Laila Yrvym CD-omslagStine Mari Forsberg

Denne plata er en reinspikka oppskrift på hvordan en ren viseplate skal høres ut: Akustiske instrumenter og norske tekster om “noe så enkelt og komplisert som hverdaglivet generelt, historier og tanker mange gjør seg – uten konklusjoner” for å sitere fra Lailas takketale i cd-coveret. Om for eksempel det å vokse opp, motgang og medgang, tanker eller rett og slett om det å få frokost på senga.

Laila Yrvum tar oss også dypt inn i følelseslivet på både gode og dårlige dager og dette er tekster som de aller fleste (inkludert undertegnede som ikke direkte hører innunder målgruppen) kan kjenne seg igjen i.

Vakre melodier og gitarklimpring siger inn i begge ørene hele veien, og Laila har ikke spart på noen ting. Stødige musikere som viseklubben Børres egen Sveinung Hovensjø på bass og Tom S. Lund på gitar har lagt sitt særpreg på tekster og melodier som utelukkende er skrevet av Laila.Freddy Holm spiller på instrumenter som man først forbinder med visemusikkens amerikanske slektning bluegrass på en nydelig måte. Blant annet mandolin, dobro, lapsteel og banjo preger mange av låtene og gjør seg veldig godt og flyter godt sammen med de mer tradisjonelle instrumentene. Jeg ble dessuten svært positivt overrasket over hvor bra Laila trakterer gitar selv, dette burde hun gjøre mer!

Hun har dessuten donert vokalsporet på to av låtene til Stein Ingebrigtsen, noe som gir dynamikk og et friskt pust. Her vil jeg spesielt trekke frem Lykkevisa som straks falt i min smak, en munter countrylåt om en klisjeaktig, men effektiv måte å si at man kanskje angrer seg en smule til sin hjertens kjær. Jeg skulle imidlertid ønske at hun var mer gjennomført med toten-dialekta som dukket fram innimellom.

Dette er en variert og godt komponert plate som vi kan takke både Laila, musikerne, produsenter og ellers alle involverte for som jeg vil anbefale på det varmeste. Ta en pause og lytt til denne fantastiske komposisjonen og få hverdagslivet i et annet perspektiv langs veien, her har vi alle noe å lære av Laila Yrvum.

CD – Laila Yrvum: Langs Veien
Heilo/Grappa (hør smakebiter her) Pris 139,– 

Publisert: 7. jun 2012.