Jonas Alaska

Jonas Alaska er fra Åmli i Aust-Agder. Han ga ut sin debutplate i 2011. For den har han høstet mange lovord, blitt kåret til årets nykommer på Spellemann-utdelingen og blitt sammenlignet med storheter som John Lennon, Bob Dylan og Paul Simon. Vi har fått vinylutgaven til omtale.

Per Jakob Skaanes

Debutplata hans er ifølge ham selv en samling av inspirasjoner han har hatt de siste årene,  samtidig som det går en tydelig Jonas Alaska-tråd igjennom albumet.

På omslaget er han avbildet i western- og rockabilly-antrekk. Dette slår an tonen til musikken på albumet. Albumet er gjennomført elegant og virker som et prosjekt preget av rikelig med kreativt overskudd. Låtmaterialet er fortettet i temaene og delikat i spill og arrangementer. Lydbildet er akustisk med gitarer og banjo, orgler og bass og perkusjon som sentrale elementer. Låtene er til dels rolige og vare, noen ganske slentrende og mer raske poplåter og enkelte som jeg oppfatter som «rockabilly»-låter.

Sammenlignet med fordums helter

Alaska har blitt sammenligningen med Bob Dylan, Paul Simon og John Lennon. På godt og vondt. Alaska har helt klart et eget særpreg og er mer enn syntesen Dylan/Lennon/Simon. Men disse assisiasjonene er interessante som inngangsport til å tenke høyt om Alaskas debutalbum.

Lennon-parallellen opplever jeg som ganske umiddelbar gjennom måten å synge på og i vokalarrangementene. Lydbildet vi møter på plata gir i seg selv assosiasjoner til 60-tallsmusikk. Dette er nok en grunn til at mange tenker på flere av heltene fra 60-tallet.

Jonas Alaska har litt av det rufsete i seg som man tidvis finner hos Lennon og Dylan, samtidig som instrumenteringen på plata til tider er virkelig elegant. Der kan vi nok trekke en linje til Paul Simon heller enn de to andre herrene.

Låta You’ll never sit next to me er ifølge Alaska selv svært Dylansk. Denne er langt mer rufsete og skarp i teksten, mer skranglete blues som i Rainy day women #12 & 35 for eksempel. Å spille slik musikk på vinyl tilfører en ekstra dimensjon.

Man skal ikke dvele for lenge med å peke på alle mulige andre en artist kan minne om. Debutplata til Jonas Alaska står seg utrolig godt på egne ben og er en god utgivelse som vil glede mange med sans for fine melodilinjer og litt 60-tallsinspirert lydbilde. 32 minutter med håndspelt musikk.

Jonas Alaska: Jonas Alaska.
Utgitt på Jansen Plateproduksjon.
Besøk Jonas Alaskas hjemmeside. Du kan høre på Jonas Alaska på Wimp, Spotify eller Beat.no. På vinyl kan du kjøpe plata hos veldig mange forhandlere, jeg vil trekke frem en som jeg ikke visste om, de har ganske mye vinyl, Elutstyr.no.

Publisert: 24. jun 2012.