CD-omslag

Sanger av Jens Gunderssen: «Stjerner lyser hvite»

Jubileumsutgivelse av utvalgte sanger i forbindelse med 100-årsdagen for Jens Gunderssens fødsel (1912–1969). Utgivelsen er musiker Karl-Henrik Gunderssens hyllest til sin grandonkel.

Jens Gunderssen er et velkjent navn for de fleste, både som en folkekjær visedikter, sanger, komponist og en av stifterne av Visens Venner (1944) samt en lang karriere innen både teater og NRK. For andre er han kanskje mere kjent som romantikeren og sørlandsdikteren som gjennom sine opphold i Ny-Hellesund og Mandal malte med duse farger og bløde konsonanter sørlandets egenart – til tider lavmælt, varm og melodiøs men også med mere brodd når det var påkrevet.

CD-omslagTrond Skarsten

Innen norsk visehistorie er det få som fremstår like monumentale som Jens Gunderssen og derfor er det både viktig og ikke minst riktig å presentere et utvalg av hans omfattende produksjon.

På platen har Karl-Henrik Gunderssen fått med seg et godt knippe med musikere: Tone Hulbækmo, Steinar Refsdal, Stian Carstensen, Jørn Raknes, Åsmund Reistad, Tine Asmundsen, Ole Bendik Eilertsen, Hector Novas, Terje Nohr, Øyvind Hånes, Helge Lien, Eivind Lorentzen, Petter Waldemar Nohr Unstad og Geir Jensen.

Bruken av autentiske lydopptak av Jens Gunderssen, som selv kommenterer enkelte av visene, er en genistrek og bidrar sterkt til at denne utgivelsen ikke bare blir en utmerket viseutgivelse, men også et sterkt historisk dokument av stor viktighet.

Med denne dobbelt CD’en følger det også to innstikkshefter hvorav den ene tar for seg tekstene og det andre Jens Gunderssens biografi – dette bidrar ytterligere til å gi denne produksjonen økt historisk verdi.

Noen få av arrangementene kan dessverre, etter min mening, virke litt overproduserte og nedlessede – noe som kveler noe av det lavmælte, varme og melodiøse Jens Gunderssen er så kjent og verdsatt for, men heldigvis er andre så velsignet rett frem og luftige, slik som Fiskerens Morgensang, Den Nye Dressen, Det tror jeg, Ny-Hellsesund-Tolder Tønnesens Vise, Hu Karen og Ny-Hellesund.

Denne produksjonen har i seg et bredt spekter av Jens Gunderssens viser og vil finne sitt publikum både fra den eldre og ikke minst den yngre garde – noe som vil bidra til at Jens Gunderssens viser blir kjent for et enda bredere publikum.

Personlig satte jeg størst pris på Gatefeiersang, Det tror jegTolder Tønnesens Vise, Hu Karen og ikke minst Ny-Hellesund, men dette skyldes muligens min egen bakgrunn og tid i Kristiansandsområdet på 1970/1980-tallet, med mange besøk til Ny-Hellesund og en passende andel av myke sørlandskvelder på dertil egnede knatter og knauser udi havgabet.

Denne plateutgivelsen fortjener et stort publikum og bærer preg av solid forarbeid, både med utvalget av viser, artister og musikere. For alle med sans for både livet på svabergene på Sørlandet og alvoret i menneskets ferd mot døden så er dette en produksjon man bare bør ha.

Og hva med et påfølgende dypdykk i Jens Gunderssens visebøker? Her bør det være mye som fortjener en renessanse i den skandinaviske visefauna. Gratulerer med 100-års dagen Jens og takk til Karl-Henrik Gunderssen for initiativet og viljen til å gjennomføre dette viktige prosjektet!

CD: Stjerner lyser hvite – Sanger av Jens Gunderssen
Diverse artister
Grappa GRCD4403

5 av 6 toner.

  • Se også «Jens Gunderssen 100 år», en spennende og grundig artikkel om Jens Gunderssen, skrevet for Viser.no av hans sønnesønn Karl-Henrik.

Publisert: 13. aug 2012