CD Guren Hagen

Guren Hagen: “La lyset stå på”

CD Guren HagenDet var både med litt spenning og også litt ærefrykt at jeg endelig fikk satt meg ned for å skrive en omtale av den nyeste CD’en til Guren Hagen. Det var litt sent på kvelden og jeg lot lyset stå på.

Trond Skarsten

Guren Hagen er nok velkjent for de fleste, og her med sitt tiende album tar han steget helt ut ved at samtlige sanger er skrevet på hans hjemsted Rendalen. På platen har han med seg sine faste musikere; Frode Berntzen(som også har produsert platen), Vegar EllevsethTrond Augland og Olav Torgeir Kopsland.

Guren Hagen tar oss denne gangen gjennom et musikalsk landskap som starter med “Takkesang”– en jordnær og positiv tekst til en tiltalende melodi. Guren Hagens fremføring preges av innlevelse og en ekte kjærlighet til livets grunnleggende verdier.

Deretter  går veien videre over i “Melodi” hvor Guren Hagens stemme arbeider sammen med hele arrangementet til en sang som setter seg fast hos lytteren og vil omfavne ikke bare de rent viseinteresserte men også et større publikum innen populærmusikken.

Tittelsangen “La lyset stå på” er allerede etablert overfor et ganske vidt publikum gjennom B-listingen på NRK P1 hvor den lå i 8 uker. Arrangement inneholder de fleste av de elementene som gjør dette til en slager. En klar vokal som bakkes opp av både et sikkert komp, Vegard Ellevseth’s orgel samt en befriende tekst fremført på klingende hedmarksdialekt.

“Sjølportrett” tar oss et steg nærmere den rene populærmusikken hvor man kan ane inspirasjon fra kjente grupper på 1970-tallet, men med toner fylt av styrke, for å si det med Guren Hagens egne ord.

”Sakte” – denne melodien tar oss steget henimot jazzen og har et driv som i alle fall undertegnede setter pris på – la oss kalle det godt musikalsk håndverk. Ganske sterkt og svingende gjennomført.

Sammen med de øvrige låtene utgjør denne platen en ganske så variert produksjon som spenner fra den mere rent ”klassiske” viseformen via musikalske eksperimenter til ”Bakenom alt” som tar oss tilbake til det enkle og grunnleggende både det tekst- og melodimessige. Frode Berntsens gitarer og improvisasjoner gjør at denne melodien fortjener en plass blant melodier som “Tanta til Beate” og andre gitarjazz-klassikere.

Denne plateutgivelsen preges av lang musikalsk erfaring, solide tekster på egen dialekt og gode arrangementer og musikere – må den finne veien hjem til riktig mange!

Guren Hagen: La lyset stå på (CD).
Grammofon.no, 2012. Katalognr: GRAMS1113

Publisert: 17. jul 2012