Frank Znort Quartet: Perler fra svin

Frank Znort Quartet har gitt ut et stort knippe av låtene de spiller slik at vi kan ta dem med hjem. Perler fra svin er den selvironiske tittelen på albumet som fås på CD, til nedlasting og på dobbel vinyl. Albumet er attpåtil spilt inn i legendariske Abbey Road studio!

Per Jakob Skaanes

Frank Znort Quartet er et rufsete band fra Oslo som har hatt legendariske konserter utallige søndagskvelder for dem som ikke orket tanken på at helgen skulle avrundes en gang tidlig søndag morgen. En lang periode spilte de på Grønlandshagen, nå spiller de på Blå hver søndag, hele året, ifølge dem selv.

Om noen lurer, jeg er fullstendig på det rene med at dette ikke er et typisk visealbum. Dog tror jeg Viser.nos leserer vil glede seg over album av denne typen.

Frank Znort Quartet

Å kalle dette ensemblet en Quartet er vel å underdrive en smule. Bandet anno 2012 teller hele 18 spillende medlemmer og tre bakmenn. I 1998 startet bandet som en femmannskvartett. De øvde ukentlig på å spille vindskeive og rufsete versjoner av jassklassikere og andre perler fra nyere musikkhistorie. Alt til stor forlystelse for publikum på caféene de gjestet. Det er i det hele tatt til stor forlystelse å lese hva bandet skriver om sin historie og ulike betraktninger om tilnærmingen til og fremføringen av kjente låter fra vår relativt nære fortid.

Poeten Øystein Wingaard Wolf skriver i coverteksten «Jeg fikk høre musikk jeg gikk glipp av i barndommen, musikk jeg aldri danset til, men digget og elsket som mann. Musikk som fikk kvinnene til å bli vakrere enn før, mennene til å bli tøffere» og at de har en enorm drivkraft. De er et band som har evnen til å «underholde, begeistre, hverandre og publikum».

I Abbey Road studio

Quartetten har tidligere gitt ut ett par CDer og bidratt på flere. Når man skal spille inn et dobbeltalbum, kan man jo likegodt gjøre det skikkelig. Det ble samlet inn penger og leid tid i et legendarisk studio hvor blant annet The Beatles og Pink Floyd – og deLillos – har spilt inn plater tidligere, i Abbey Road studio. (Se for dere et omslagsbilde med 21 Znorters/svin ravende over gangfeltet utenfor Abbey Road).

Perler fra Svin

FZQ malt av Inge W. Smith (1927-2007). Henger på St. Halvards Bistro i Oslogate 14.

er en samling med 26 låter elegant rufsete innpakket av Frank Znort Quartet. Av perler fra nyere musikkhistorie, finner vi stor spennvidde, alt fra Nora Brockstetts Grand Prix-slager Voi Voi, Credence-låta Down on the corner og Nu tändas åter ljusen av Per Martin Hamberg. Her er calypso, soul, jass og blues, tøffe rockelåter og noen rolige ballader.

Noen norskspråklige låter har de også med. Et flott eksempel er en egenkomponert låt som heter Nå vil jeg ha den store verden som min lille lekeplass av Johannes Sæbøe. Hør hvor fint de får Canada til å rime på Tanzania 🙂

Albumet er definitivt er skrangleband av Guds nåde verdig. Men skrangleband, jeg synes de spiller utrolig bra. Det er en herlig stemning over musikken og samtidig er det et utrolig samspilt og velspillende ensemble jeg hører. Men jeg forstår hva de mener med at de har sin egen Znort-stil. De har absolutt evnet  sette en viss «spontansignatur» på låtmaterialet.

Omslagsbildet er tegnet av Christopher Nielsen, liner notes er skrevet av Øystein Wingaard Wolf. På bandets nettsider står det å lese: «Aldri før har falsk musikk vært så spektakulær! Aldri før har rytmiske feilskjær blitt reprodusert i en slik grad». Da er det betryggende å vite at albumet er mikset av dobbelt Grammy-vinnende Sam Okell. 

Herlig selvironi preger det meste man kan lese på hjemmesiden og hele deres tilnærming til musikken. Det høres på albumet.

Bandet har en hjemmeside fylt med diverse artig og nyttig informasjon. Lytt til musikken på Wimp, Spotify eller Beat.no. Kan også kjøpes eksempelvis på iTunes eller Musikkonline. Du kan også se Folkefor – en brun film om Frank Znort her.

Frank Znort Quartet: Perler fra Svin.
Utgitt på Frank Znort Records/Nordic records 2012.