Lone Wernblad CD-omslag

Et øjeblik fra Lone Wernblad (CD/EP)

Den mangfoldige kulturarbeider og danske visedikter Lone Wernblad er ute med en liten CD/EP med tre sanger og total spilletid 9.13.  Det kan virke som om dette er hennes første plateinnspilling. I så fall er det slett ikke dårlig. Wernblad har skrevet både tekst og musikk og for øvrig medvirker kun musikeren Morten Grønvad, som spiller en rekke instrumenter. Spontant virker dette som et helhetlig og godt musisk produkt.

Arild Sundt Lone Wernblad CD-omslag

Fordelen med å anmelde en tresangsplate er jo at man kan høre sangene opptil flere ganger før man går i gang med skrivinga. Rent bortsett av at jeg sterkt mistror folk som ikke er à la engelsk som morsmål, men skriver engelske sangtekster likevel, syns jeg dette virker både vart, hyggelig og profesjonelt, og jeg liker sangene faktisk mer og mer for hver gjennomlytting. Det er slettes ikke alltid tilfellet.

Førstesang ut, My blue blue kitchen, åpner med en fin, var og melodiøs gitar og Wernblads nesten skjøre og følsomme stemme. Sangen skildrer den gode ensommheten med bare henne selv og en tekopp, i en bluesstemning som også tittelen antyder. Sangen har ikke mange ord, men ordene og musikk harmonerer.

Neste sang, med den poetiske tittelen, Afskedens lys, starter med et ostinat med xylofon og fine strykere i bakgrunnen. Sangen utrykker på et sjeldent godt poetisk formspråk hvilke tanker og følelser som kan slå ned i en etter en avskjed, høyst sannsynlig et brudd; En kvinne står i døren etter avskjeden og har håbet i lommen og uforløst sak.  Hun går med et lunefullt sind, spendte suller, maven trukket inn. Deretter hører hun hans tunge skritt, men hun lenges mot det liv der aldrig blev, det ble bare et tidsfordriv. Men, for kvinnen kan det også ha sine positive sider; det lysner der ude, men tvilen kan ikke holdes helt i sjakk da hun kjenner frykten for Ragnarok.(Med forbehold om feil etter lytting til sangteksten.) En flott sang.

Siste sang, Livet er forelsket i mig, er mer av en gladsang i tekst og tone med gode virbrasjoner. Wernblads stemme får meg av mange grunner til å tenke på den flotte danske visesangeren Trille fra 1970-og 80-åra En i overkant ”lykkelig” tittel, men sangen har likevel en egenartet og lang tekst som beskriver en rekke gode og euforiske bilder og sinnsstemninger.

I hele tatt er danske Lone Wernblad en utmerket sanger, gitarist og visedikter som jeg gjerne hører mer enn ”et øyeblikk fra”.

Et øjeblikk fra Lone Wernblad
NcB – LW 201201

Publisert: 27. sep 2012.