Anna Pálína & Draupner: Sagnadans

Sangerinnen Anna Pálína fikk i 2003 med seg den svenske folkemusikkgruppen Draupner til å lage et album med Sagnadans, Islandsk folkemusikk, rettere sagt med tradisjonelle ballader fra Island.

Per Jakob Skaanes

Sagnadans er et islandsk ord for sagn-danser. Det er episke berettelser i sang som man danser til. På norsk kan vi betegne det som ballader i ordets mer opprinnelige betydning, vil jeg tro. Man sang en fortelling i kortere vers med omkved og danset i rekker, langdans slik vi kjenner fra Færøyene og noen i leikarringer her til lands, godt hjulpet av Hulda Garborg.

Besetningen er i all hovedsak fele, bratsj, mandola og perkusjon foruten Anna Pálínas stemme. Trommer spille ofte en viktig rolle i eldre sangdanser. Tromme og fløyte ble brukt i brylluper i eldre tid. Jeg har hørt det på Setesdalskappleiken i Rysstad noen ganger.

Ballader i opprinnelig og moderne forstand

I tillegg til de rytmiske sagndansene, er flere av sporene på CD’n mer lyriske og rolige, slik man gjerne oppfatter som ballade i våre dager. Her kommer Pálínas stemme enda mer til sin rett sammen med klangene i mandola, fele og bratsj.

Både de lyriske sporene og de mer rytmiske balladesporene er sterke. Det er gjerne litt uvante vendinger på mange eldre melodier, både i rytmikken og melodiene. Mange vil kjenne igjen enkelte av temaene og navnene i den engelske oversettelsen av de islandske sagndansene og. Et fint eksempel på muntlige fortellinger og sangers vandring fra det ene stedet til det andre.

Draupner består av tre karer fra Sverige som spiller svensk folkemusikk på fiolin, bratsj og mandola. De har en myspaceside og en Facebookside. Anna Pálína gjorde en stor innsats for å gjøre norske visediktere kjent på Island. Om man kan høre en islending nynne Alf Prøysen eller Alf Cranner, er det gode sjanser for at denne har blitt kjent med dem igjennom Anna Pálína.

Hvorom allting er, Pálína døde kort etter utgivelsen av Sagnadans. Hun var en institusjon på Island og en ruvende størrelse i nordisk kulturliv. Begravelsen var en statsleder verdig.

Denne CD’n vokser med tiden. Jeg har lenge likt den, men nå storkoser jeg meg med rytmene og felesamspillet med mandolaen og perkusjonen. Du kan forhåndslytte og kjøpe på Icelandmusic.com. Dette albumet er ikke tilgjengelig på Wimp eller Spotify, men du kan høre andre ting av Draupner der.

Anna Pálína & Draupner: Sagnadans.
Utgitt på Dimma.

Publisert: 27. jun 2012.