Bernt Törnblom: Det faller guld

Den svenske trubaduren Bernt Törnblom er aktuell med CD og tekstbok, Det faller guld. Her fremfører Törnblom 14 egne tekster og med egenkomponerte melodier til.

Per Jakob Skaanes

Törnblom har opptrådt noe i Norge, men er kanskje ikke kjent for så mange utenfor visemiljøene her til lands. Han har tolket Bellmann ved en rekke anledninger og blitt utropt til årets Bellmantolker av Radio Stockholm. Han har gitt ut CDer med eget materiale. For en tid tilbake ga han ut et hefte med egne tekster og medfølgende CD. Dette er et fint lite hefte hvor han har plukket ut forskjellige tekster han har skrevet og tonesatt. Samtlige av visene, 14 i tallet, er signert Bernt Törnblom.

Tekstene

Tekstene til Bernt Törnblom spenner fra å omhandle personlig savn og lengsel etter en opprinnelig, mer autentisk tilværelse og sorgen ved tap av det man har kjært. Törnblom tar utgangspunk i egne livserfaringer på godt og vondt. Det er mye livsbejaelse, glede og mye sorg i ordenes dypere mening.

Et strålende eksempel finner vi i sangen Et hus vid havet. Her målbæres lengsel etter det landlige og stille livet hvor man kan høre fugler synge og vinden suse i gresset og dyrke vennskap med gode venner og sammen se solen synke i havet.

Musikken

Lydbildet på Törnbloms CD er tilnærmet klassisk i visesjangeren. Törnblom trakterer sin nylonstrenger, han har med seg en som spiller kontrabass og en som spiller fiolin og en på cello. På spor 4, Grabben å ja’ har han med klaviatur, trommer, fløyte og en tuba (!) i tillegg.

Törnblom har lagt seg på en linje hvor han ønsker å fremføre en rekke musikalske stilarter innenfor sitt akustiske lydbilde. I tillegg til hva man gjerne oppfatter som nedtonete visemelodier i enten vals eller jevn 4/4-dels takt, kan vi høre Törnblom fremføre en tilnærmet fado i sangen Melankoli. Törnblom oppgir spesielt artisten Mariza som en stor inspirasjonskilde når det gjelder fadomusikken. Han spiller en tango i Min milonga. Han har også andre “sydlandske” rytmer å by på, for ikke å nevne avslutningssporet, Lille plutt, hvor han spiller reggae. Törnblom er en dyktig komponist. Det er mange flotte komposisjoner her.

Tekstheftet

I heftet som CDen kommer sammen med, er det tekster til alle sangene på CDen samt betraktninger om sangene og morsomme tegninger. Et savn for min del, er at det ikke er noter eller besifring til disse tekstene. Det er i og for seg artig å kunne følge med på tekstene når man lytter til en CD og de står seg forsåvidt godt på egenhånd, men det vil nok være med Törnbloms tekster og viser som andre fine viser de fleste har stiftet bekjentskap med. Kanskje vi har lyst til å spille dem. Kanskje vi ikke er så flinke verken til å lytte eller til å spille vårt instrument at vi klarer å plukke hans gitarakkompagnement. Om så var ville det vært fint å ha noen akkorder over tekstlinjene som kunne hjelpe oss på vei.

Bernt Törnblom har hjemmeside hvor du kan lese mer om CDer han har gitt ut og hvilke prosjekter han driver med. Du finner Det faller guld på iTunes i Sverige. I Norge får man ikke kjøpt den. Derimot kan man kjøpe en annen av Törnbloms CDer, Till mina vänner.

Bernt Törnblom: Det faller guld.
Utgitt på Tornblom Noje 2010.

Publisert: 27. jan 2012.